szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felelősségre vonhatják a brókerbotrányban érintett cégekhez tartozó cégeket, a csaló brókereket, a vállalatok vezetőit, tulajdonosait, felügyelőbizottsági tagjait és könyvvizsgálóit, és akár a magánvagyonukkal is felelhetnek az okozott károkért.

Benyújtotta három fideszes képviselő – Rogán Antal, Tuzson Bence, Gulyás Gergely – a brókerek elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatot. A parlamentben korábban a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy már jövő hétfőn szeretnék ezt elfogadni, ám ehhez az ellenzékre is szükség lesz. A törvényjavaslat minden olyan bűncselekményre vonatkozik, amelynél a kár vagy vagyoni hátrány meghaladja az 50 millió forintot.

A benyújtott javaslat szerint az a cél, hogy a brókerbotrányban érintett cégek cégcsoportjai, a csaló brókerek, valamint a vállalatok vezetői, tulajdonosai, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könnyvizsgálói ne tudják elrejteni vagyonukat, illetve felelősséget vállaljanak az általuk okozott károkért. Vagyis a javaslat konkrét célja, hogy a kulcsszereplők vagyonát mielőbb zár alá vehessék a hatóságok. A vagyont akkor is zár alá lehet venni és el lehet kobozni, ha a kapcsolat az érintett céggel a bűncselekmény elkövetése óta megszűnt.

Rogán Antal
©

Zár alá vétel rendelhető el olyan vagyonelemre, amelyet a büntetőeljárást megalapozó hatósági eljárás megindulását követően feltűnő értékaránytalansággal, ingyenesen, vagy közeli hozzátartozó javára szereztek.

Az előterjesztés alapján azokat a szerződéseket is felül kell vizsgálni, amelyek a csalássorozat kirobbanása és feltárása óta köttettek – akár magánvagyon, akár céges vagyon tekintetében.

Amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta, a szóban forgó vagyont is zár alá lehet venni. Annak érdekében, hogy a zárolt vagyon a kártérítést szolgálja, állami vagyonfelügyelőt rendelhetnek ki. A zár alá vételt az ügyész kezdeményezi a törvényjavaslatban felsorolt esetekben és bíróság rendelheti el. A zárolt vagyont minden esetben a brókerbotrányok áldozatainak kártérítésére kell fordítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!