szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az Együtt a Quaestor-ügy szálainak kibogozására. Az LMP hasonló javaslatát, ami 2010 előttre is kiterjesztené a vizsgálóbizottság hatáskörét, támogathatják, de egyelőre nem ismerik részleteiben a javaslatot. Eközben a PM határozati javaslatban kezdeményezi a parlament feloszlatását, ehhez az MSZP és a DK és az Együtt is csatlakozik.

A Quaestor-ügy szálainak kibogozására az Együtt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. A Rogán Antal által benyújtott törvényjavaslatot "blöff törvénynek" tartják, amiről Pápa Levente, a párt alelnöke azt mondta: nem szolgál más célt, minthogy elfedje annak a tényét, hogy a hatályos jogszabályok is lehetővé tették volna az erélyes állami fellépést.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt elnökségi tagja felsorolta a vizsgálóbizottság 5 feladatát. Ezek szerint válaszokat kell találni azokra a kérdésekre, hogy hova tűnt a pénz? Ki a felelős? Mennyire elterjedt kormányzati gyakorlat a közpénzek kockázatos befektetése? Ki mikor mit tudott? A kormány és a Fidesz milyen bennfentes indokkal rendelkezett? A Quaestor-botrány hogy kapcsolódik más korrupciós ügyekhez?

"Bizonyítékunk van arra, hogy a Fidesz lop" – összegezte a Quaestor-ügy együttes olvasatát Szelényi. Újságírói kérdésre elmondta: az LMP hasonló javaslatát, ami 2010 előttre is kiterjesztené a vizsgálóbizottság hatáskörét, támogathatják, de egyelőre nem ismerik részleteiben a javaslatot.

Szabo Tímea (PM) arról beszélt, hogy az Országgyűlés feloszlatásának PM-es javaslatához az MSZP, a DK és az Együtt is csatlakozott. Ő, Tóth Barnabás, Varju László és Szelényi ma ezt be is nyújtják. A támogatáshoz Szabó "jóérzésű" fideszeseket is meg szeretne nyerni, neveket nem mondott, de "mindenkit megkérdez, akivel összefut".

Szabó Tímea emlékeztetett: a múlt héten több ellenzéki párt is felszólította a kormányfőt, hogy kezdeményezzen bizalmi szavazást önmaga ellen az Országgyűlésben. Hétfőig adtak határidőt a kormányfőnek, de miután ezt nem tette meg, benyújtják a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot. Orbán Viktornak a Quaestor-botrányért és az "elvett évekért" vállalnia kell a teljes politikai felelősséget – hangoztatta Szabó Tímea.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!