szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik Százhalombatta önkormányzatának a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből – ezt maga az önkormányzat árulta el az Átlátszó.hu-nak, amikor az oknyomozó portál arról érdeklődött, megfelel-e valóságnak az az értesülés, amely szerint eltűnt egy jelentős összeg a vagyonukból.

A város szóvivője a portálnak úgy fogalmazott: “az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken körülbelül 1,9 milliárd forint összegű eltérés mutatkozik”.

A 18 ezres Pest megyei várost az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület polgármestere, Vezér Mihály vezeti most. A képviselőtestületben is az ÉSZKE adja a többséget öt képviselőjével, rajtuk kívül 3 fideszes, 1-1 jobbikos, DK-s és független városatya dolgozik a testületben.

A testület valamennyi értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott, kizárólag diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfoliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárd forintnyi papírjukat meg is lelte a Hungária jegybanki felügyeleti biztosa.

Ezzel együtt úgy tűnik azonban, hogy a Hungária átverte őket a maradékkal: az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzekkel gyaníthatóan „sajátjukként rendelkeztek”, vagyis lenyúlták, legalábbis ezt tudták meg a százhalombattaiak a felügyeleti biztostól.

A város 2012 áprilisa óta fektette be szabad pénzeszközei egy részét a Hungáriánál, a céget több ajánlat közül választották ki, mint a legmagasabb hozamot kínálót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről

Megjelent a rendelet az óvodai és iskolai gyermekfelügyeletről