szerző:
MTI/hvg.hu

Az EU ismét felfüggeszti az uniós gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseit. Olyan projektekkel van probléma, amit már befejeztek a kivitelezők és ki is fizettek. A felfüggesztés 700 milliárd forint támogatást érint, és a kormány várakozása szerint ennek körülbelül 10 százalékát kell visszafizetni büntetésként.

Az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a  gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség  fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán.

A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú korrekciók (büntetés) értéke általában 10 százalék körüli, így a mostani intézkedés pár tízmilliárd forintos korrekciót jelenthet. Azt is hozzátette, hogy az EB döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani.

Csepreghy Nándor
©

Az még csak ezután derül ki, hogy pontosan mennyit veszítünk, a kormány most alkudozni próbál a bizottsággal. Lázár János arra kérte a szervet, hogy mutasson utat Magyarországnak, küldjön példákat más tagállamok jó gyakorlataiból, hogy kialakíthassunk egy olyan közbeszerzési rendszert, ami akár az összes uniós tagállam számára "példaértékű lehet". Csepreghy azt mondta, hajlandóak a teljes magyarországi közbeszerzési rendszert megváltoztatni.

Az Európai Bizottság 2014-ben indított vizsgálatot, több ezer pályázatot átnéztek a magyarországi gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) intézményrendszerének átalakítása miatt. Tavaly év elejétől megszüntették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és szervezeti egységeit a Miniszterelnökséghez és a minisztériumokba tették, ezt is vizsgálták, és hogy a pályázatok győzteseinek kiválasztása megfelelően történt-e. A 700 milliárd forintos támogatás felfüggesztéséről ezután döntöttek.

A bizottság szerint 2007 és 2014 között Magyarország "nem kell körültekintéssel választotta ki a pályázatok győzteseit", magyarán előfordult, hogy nem az győzött, aki a legjobb ajánlatot tette. Ez lényegében a klasszikus közbeszerzési korrupció képlete.

A helyettes államtitkár azzal az érveléssel próbálta védeni a jelenlegi kormányt, hogy a pályázatelbírálási gyakorlatot a Bajnai-Gyurcsány időszakban találták ki. Ez azonban sántít, hiszen 2010 májusa óta már az Orbán-kormány felelt ezekért az ügyekért, és nem változtatott a gyakorlaton. Csepreghy Nándor ezt azzal próbálta hárítani, hogy nem akarták, hogy források ragadjanak be, és inkább gyorsították a kifizetéseket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!