szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rzeczpospolitának Neil Shearing, a Capital Economics szakértője nyilatkozott, aki „meghökkentően jónak” minősítette a magyar gazdaság teljesítményét, és „még meghökkentőbbnek” azt, hogy Orbán Viktor ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi pénzügyi intézmények általános kritikája ellenére” érte el. A lap szerkesztője szerint Brüsszel kezdhet aggódni, mi lesz, ha Orbán elmegy.

A magyar gazdaság meglepően jól teljesít, és ezt már a nagy nemzetközi pénzügyi intézmények is elismerik – írta hétfőn a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Az Orbánnak mégis igaza volt című véleménycikkben Jedrzej Bielecki, a jobbközép lap szerkesztője megemlíti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedvező áprilisi országjelentését, valamint a Standard & Poor's hitelminősítő múlt heti előrejelzését, amellyel 2-ről 2,5 százalékra emelte a várható hosszú távú  GDP-növekedést. Ezt a szerző a "válságból nehezen kilábaló Európa egyik legjobb eredményének” nevezi, és méltatja az államadósság "lassú, de fokozatos csökkenését", valamint a rendkívül jó foglalkoztatási adatokat.

©

Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzőközpont szakértője a lapnak nyilatkozva „meghökkentően jónak” minősítette a magyar gazdaság teljesítményét, és „még meghökkentőbbnek” azt, hogy Orbán Viktor ezt az eredményt „az EU, az IMF és más nemzetközi pénzügyi intézmények általános kritikája ellenére” érte el.

Reális lehetőségként említik a 2010-es államcsődöt

Bielecki szerint 2010-ben Orbán „egy romba döntött országot" vett át a szocialistáktól, két évvel korábban csak az IMF-hitelnek köszönhetően nem következett be államcsőd. A kétharmados többséget szerzett új kormány „Brüsszel és Washington határozott tiltakozása ellenére” különadót vetett ki a bankokra és a nagy külföldi cégekre. Ezeket „alkualapnak” használva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter idén februárban megállapodott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a különadók fokozatos csökkentéséről, Magyarország számára kedvező hitelekért cserébe.

„Brüsszel most azonban már kezdhet aggódni, (...) mi lesz, ha Orbán távozik?” – figyelmeztet Bielecki, utalva a szétaprózódott baloldalra, amely nem jelenthet alternatívát a Fidesszel szemben, illetve a „nacionalista, szélsőjobboldali, sőt antiszemita” Jobbik mind nagyobb támogatására, amely már megközelíti a kormánypártét.

A jobbközép újság, bár Lengyelország korábban Orbán Viktor európai hátországa volt, nem bánt mindig kesztyűs kézzel a magyar miniszterelnökkel: legutóbb például Simicska Lajos ügynökvádjából kiindulva azt fejtegették, hogy a magyar politikusok talán zsarolhatóak Moszkva által, és ez húzódik meg az oroszbarát magyar külpolitika hátterében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Biztató hírek Párizsból: újra kinyit az Eiffel-torony

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje

Fekete-Győr András: Szájer botránya a Fidesz teljes erkölcsi csődje