szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az államadósság átütemezéséről szóló tárgyalások gyorsítását kéri Ukrajna hitelezőitől az ország pénzügyminisztere. Natalija Jareszko a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent interjúban ugyanakkor azt mondta, hogy a szorult helyzet ellenére "szóba sem jöhet az államcsőd".

Kijev az államkötvények futamidejének meghosszabbításából, valamint a hitelösszeg és a kamat csökkentéséből álló csomag elfogadtatására törekszik a magánhitelezőkkel kezdett tárgyalásokon, amelyek azonban "nagyon nehéz és a vártnál összetettebb" folyamatot alkotnak – fogalmazott Jareszko.

Az elképzelés szerint Ukrajna 15,3 milliárd dollár értékben hajt végre adósság-átütemezést egy átfogó program részeként, amelynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4 év alatt 17,5 milliárd dollár kölcsönt nyújt Kijevnek, más nyugati partnerek pedig további 7,5 milliárd dollárt.

A magánhitelezők viszont egyelőre elutasítják a kijevi vezetők javaslatait, míg az IMF elvárja, hogy a felek megállapodásra jussanak az IMF-hitel második részletének folyósításáról szóló júniusi döntés meghozatala előtt – mondta Natalija Jareszko.

Hangsúlyozta: az adósság alakulásánál több forog kockán, az államháztartásra nehezedő terheket azért kell csökkenteni, hogy megnyíljon a lehetőség a gazdaság beindítására. A hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 17,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, de a kormány azzal számol, hogy az év második felében megáll a zuhanás és 2016-ban már 2 százalékkal növekedik a GDP – tette hozzá az ukrán pénzügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy kialakulhat-e a görög államadósság-válsághoz hasonló helyzet Ukrajnában, Natalija Jareszko azt mondta, hogy nem fordulhat elő ilyesmi, hiszen az ukrán népet "egységbe forrasztotta a háború", és mindenki tudja, hogy "a radikális reformoknak és Európának nincs alternatívája".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

L.Stipkovits Erika: Így lehetünk boldogok a kamasszal

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin