szerző:
hvg.hu

A bankok folyamatosan emelik a tétet: az Erste százezres ígérete után az OTP már akár 200 ezret is hajlandó jóváírni a hozzá frissen érkező volt devizahitelesnek.

A pénzintézetek előzetes becslése szerint az elszámolás után körülbelül minden hetedik devizahiteles bankot válthat – írja az Az én pénzem. Ezért most egyre több bank mozdul meg, hogy ügyfeleket szerezzen, akik nála váltják át forintra a korábbi devizahitelüket.

A törvény szerint a szerződés módosulásától számítva hatvan napja van az ügyfélnek arra, hogy felmondja korábbi hitelét, és további kilencven napja van arra, hogy ezt a kölcsönt kiváltsa.

Az OTP által május 18-tól meghirdetett akció keretében annak, aki más banknál levő egykori devizahitelét nála válja ki, akár 200 ezer forintot is jóváír az első törlesztőből. Ez a lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált kölcsönre, a kapcsolódó lakás-előtakarékossági szerződés első havi betétösszegére és a megtakarítási számla első havi számlavezetési díjára is vonatkozik.

A feltételek sem teljesíthetetlenek: az a nagykorú magyar állampolgár, aki a hitelkiváltásra nyújtott első törlesztőt megfizeti, már jogosult a jóváírásra. A legfontosabb szempont, hogy „idegen banki forintosított deviza vagy devizaalapú ingatlanhitele kiváltására” vegyék fel a kölcsönt. Az akció a 2015. július 31-ig igényelt és augusztus 31-ig folyósított hitelekre érvényes.

Korábban az Erste lépett hasonlót: ott 100 ezer forintot kaphat minden olyan lakáshiteles vagy szabad felhasználású jelzáloghiteles, aki más banktól viszi át legalább 3 millió forintos, az elszámolásban érintett kölcsönét, és fő számlavezetőjének választja a pénzintézetet, valamint havi jövedelem-jóváírást is vállal. A kezdeti költségeket ezenkívül el is engedi a bank, a folyószámla-vezetés hat hónapon át díjmentes lesz.

Az Az én pénzem ugyanakkor figyelmeztet, hogy a most költségek nélkül kínált számla díjai később el is szabadulhatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!