szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elszállt egy központi számítógép kulcsalkatrésze, ez okozta az ügyfélkiszolgáló rendszerek hibáját és a fél napos leállást a banknál hétfőn.

Hétfőn fél napra elérhetetlenné váltak a Raiffeisen Bank szolgáltatásai. Nem működött a netbank, az ATM-ek, akadozott a bankkártyás fizetés, a bankfiókokat is be kellett zárni, mivel a személyes ügyintézés is ellehetetlenült.

A Raiffeisen arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy az ügyfélkiszolgálási rendszerek hibáját egy központi számítógép kulcs-alkatrészének meghibásodása okozta, mely tegnap a szolgáltatások leállásához vezetett. A hiba elhárítását a bank munkatársai azonnal megkezdték, a hibás alkatrészt még délután kicserélték, de a banki rendszerek újraindulása a megbízható működéshez szükséges ellenőrzések miatt a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe. A pénzintézet a hasonló esetek elkerülésére szolgáló intézkedésket megtette, és azt ígéri, tovább fejleszti rendszereit a még biztonságosabb működés érdekében.

Bár kívülről kapásból arra gondolhatunk, hogy ilyenkor komoly zavar alakul ki egy banknál, ilyenkor sincs káosz egy pénzintézetnél, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak – magyarázta korábban Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Munkabizottságának vezetője a Pénzcentrumnak. Az ilyen és ehhez hasonló esetek tervszerű kezelésére a bankoknak egy több ezer oldalas - egyébként elektronikus módon tárolt és kezelt - üzletmenet-folytonossági és katasztrófa-elhárítási terve és eljárás rendje van, melyben a legapróbb részletekig lebontott akciótervek vannak ezekre a helyzetekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Szerbiában ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak

Pécsi virológusok: Olyanoknál azonosították a koronavírus brit mutációját, akik nem utaztak