szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt egy hétben felgyorsult a bankbetétek kivonása Görögországban amiatt, hogy sokan államcsődtől tartanak.

A Reuters által szerdán idézett két banki forrás szerint csak az elmúlt napokban 200-300 millió eurót vettek ki a betétesek. A név nélkül nyilatkozó források szerint áprilisban a betétkivonás 5 milliárd euró körüli volt, jócskán felülmúlta a márciusi 1,91 milliárd eurót.

A betétek áprilisi alakulására vonatkozó hivatalos adatot csütörtökön ismerteti a görög központi bank.

Az elmúlt napokban tapasztalható betétkivételi rohamot Nikosz Vucisz görög belügyminiszter vasárnapi nyilatkozata indította el. Azt mondta, hogy Görögországnak elfogyott a pénze, így nem tudja törleszteni a júniusban esedékes részleteket a Nemzetközi Valutaalapnak, ha csak addig megállapodásra nem jut a nemzetközi hitelezőivel folyó tárgyalásokon.

Négy hónap elteltével a görög kormány és a nemzetközi hitelezői közötti tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre, megállapodás hiányában pedig a hitelezők nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a csőd szélén álló országnak.

A görög bankokból a betétesek januárban 12,25 milliárd eurót, februárban további 7,57 milliárd eurót vontak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!