szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alkalmi nagykoalíció lett a Quaestor-ügyből: a brókerbotrányokat vizsgáló albizottság fideszes tagjai, valamint a jobbikos Hegedűs Lorántné és a szocialista Szakács László, a Fidesz kommunikációját erősítő közös törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek. Az albizottság LMP-s és független képviselője nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Módosítanák a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt a Quaestor-botrány miatt, és a jelek szerint az ötletből ritkán látott egyetértés lett a Fidesz, a Jobbik és az MSZP között. Az Országgyűlésnek benyújtott javaslatot öt fideszes képviselő (Szűcs Lajos, Boldog István, Witzmann Mihály, László Tamás, Kerényi János), a jobbikos Hegedűs Lorántné és a szocialista Szakács László jegyzi.

A képviselők úgy módosítanák az MFB-törvényt, hogy nyilvánosságra lehessen hozni az állami bank Quaestorral kapcsolatos, jelenleg banktitoknak minősülő adatait. Ettől azt remélik, hogy a Quaestor-botrány háttere a közvélemény számár megismerhetővé válik.

A győri ETO Park MFB-hitelére kíváncsiak.
©

A meglepő nagykoalíció magyarázata minden bizonnyal az, hogy áprilisban a Költségvetési Bizottság alá rendelve felállítottak egy kilenctagú albizottságot a brókerbotrányok kivizsgálására. Az albizottság kormánypárti többségű, a javaslatot aláíró öt fideszes képviselő mellett a módosítóhoz csatlakozó jobbikos és szocialista képviselő is tagja. Az albizottságban részt vevő LMP-s Schmuck Erzsébet, valamint Szelényi Zsuzsanna független képviselő nem írta alá a javaslatot.

A Fidesz taktikájára utal

A benyújtott módosítás egyértelműen a kormánypárt Quaestor-botránnyal kapcsolatos taktikáját tükrözi. A kormánypártra ugyanis csúnyán ráégett az ügy Tarsoly Csaba fideszes kapcsolatai, elsősorban Szijjártó Péter miatt. A párt kommunikációjában erre az egyik válasz az lett, hogy igyekezett a szocialistákra tolni a botrányt. Ehhez kapóra jött, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a szocialista kormány idején 16,9 milliárd forintos hitelt adott a Quaestor-cégcsoport egyik beruházására, az ETO-parkra. Az információt az elmúlt hetekben számos Fidesz-közleményben és kormányzati nyilatkozatban láttuk viszont (Lázár János például gyakran emlegeti), ez a kommunikáció a módosító javaslat elfogadása után újabb erőre kaphat, hiszen lehet majd adatokat is közölni az ügyről.

Szűcs Lajos, az albizottság fideszes elnöke a testület ülése után újságíróknak elmondta: a törvénymódosítás azt is szolgálja, hogy az albizottság a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól megkapjon olyan észrevételeket, vizsgálati eredményeket, amelyek az MFB és a Quaestor csoport ügyleteit érintik. Hozzátette, hogy a módosító javaslat elfogadása esetén az albizottság elkezdheti azt is vizsgálni, hogy milyen felhatalmazással, milyen kormányzati intézkedések vezettek oda, hogy az akkor hivatalban lévő Bajnai-kormány - véleményük szerint - a költségvetési törvényt megszegve adhatott állami támogatásként pénz az ETO Parknak.

Azonban a helyzet kétélű, ugyanis ebben az ügyben is meglehetősen különös az Orbán-kormány szerepe. A 2010-ben megalakult kabinet elég hamar rájött, hogy visszaélésre utaló furcsaságok lengik körül az ügyet, és Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter feljelentést is tett. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azóta is nyomoz, de Tarsoly Csabát éveken át ki sem hallgatták az üggyel kapcsolatban. A kormány időközben pénzt is adott Tarsolynak, nehogy bedöntsék a hitelét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!