szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kedd délutáni-esti vihar során a legnagyobb károkat a lezúduló nagymennyiségű csapadék, illetve a sok helyen hosszú percekig tartó jégeső okozta, legtöbb kárt eddig Budapestről és Pest megyéből jelentettek.

Az Aegon Magyarországhoz - ez a lakásbiztosításoknál a piacvezető társaság - szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett a keddi vihar után, a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot. Így egy átlagos kár 175 ezer forint. A bejelentések döntő többsége Budapestről és Pest megyéből érkezett ehhez a biztosítóhoz, a károk legnagyobb részét - 166-ot - a jégverés és 100-at a vihar okozott. 

A piac második lakásbiztosítója a Groupama Garancia Biztosító, ehhez - szintén szerda délig - a keddi felhőszakadás, jégverés illetve villámcsapás következtében 358 kárbejelentés érkezett, amelyek kárösszege meghaladja a 42 millió forintot. Itt egy kárra 117 ezer forint jut, de a villámcsapások miatti károk átlagos kárértéke 217 ezer forint. 

©

A bejelentések száma a nap végére - ennél a biztosítónál - meghaladhatja az ezret, összességében pedig akár 10 ezer is lehet. A legtöbb bejelentés itt is a fővárosból és Pest megyéből érkezett, 113, illetve 84 káresettel - áll a Groupama Garancia közleményében.

A K&H Biztosítóhoz eddig 230 kárbejelentés érkezett, a károk értéke pedig - az első becslések szerint - közel 10 millió forintot tesz ki, így egy kárra átlagosan 43 ezer forint jut. A leggyakoribb káreset a tetőbeázás volt. A K&H Biztosítóhoz idén eddig a viharokhoz kapcsolódóan - a lakás és vagyonbiztosításokhoz köthetően - összesen 2100 kárbejelentés érkezett. A lakásbiztosításoknál átlagosan 39 ezer forint volt a tényleges kárösszeg. 

Szintén szerda délig - a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések száma - az Allianz Hungáriánál elérte a 320-at, a becsült kárérték pedig meghaladja a 29 millió forintot. Így az átlagos kár 90 ezer forint. A leginkább érintett területek Budapest és Pest megye, Tatabánya és környéke, valamint Pécs és környéke - közölte Szabó Linda szóvivő az MTI-vel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!