szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon alacsony a természetes szaporulat az országban, ha nincs bevándorlás és a két Korea sem egyesül, a természetes fogyás ide vezet.

Japánnal szokás példálózni, amikor a fejlett országokat sújtó demográfiai problémák kerülnek szóba. De egy valami Dél-Koreát sújtja leginkább – írja a Business Insider.

A társadalom elöregedése rá is igaz, de a születési arányszámok vészesen alacsonyak és esnek, és egyre kevesebb nő képzeli el házasként életét.

Minden korábbinál alacsonyabb szintre esett a születési ráta. 2013-ban 1000 emberre 8,6 születés jutott. Egy nemrég közölt kormányzati felmérés szerint pedig a 9–24 év közötti lányoknak, nőknek mindösszesen 45 százalékuk mondta azt, hogy a házasság olyasmi, amit ki szeretnének próbálni, a férfiak körében ez az arány 63 százalék.

Aminek talán ezeknél is nagyobb a jelentősége a népesedési folyamatra: szakértői becslések arról szólnak, hogy a dél-koreai nők életük során átlagosan 1,19 gyereket hoznak a világra. Ez az ötödik legalacsonyabb – úgynevezett fertilitási – ráta a világon. Ha pedig ez így marad, akkor 2750-re a dél-koreaiak természetes módon lényegében elfogynak, kihalnak – szólnak a kicsit sarkított előrejelzések, elismerve, hogy ez a forgatókönyv akkor érvényes, ha nem számolnak Észak- és Dél-Korea esetleges egyesítésével és jelentősebb bevándorlással.

Dél-Korea mostani 50,2 milliós népessége a 21. század végére 20 millióra eshet ezen prognózis szerint. A főváros, Szöul 2505-re "fogyna el".

A bevándorlók – akiknél egyébként a születési ráta magasabb – persze ezen a folyamaton lassíthatnak (2016-2017-ben várják a bevándorlási csúcsot), ismeri el a cikk. Az ország gazdaságának 15 millió bevándorlóra van szüksége 2060-ig. Az országban ezért is törekszenek arra, hogy jobban elfogadtassák a társadalommal, hogy kevésbé fontos, nem kardinális dolog a koreai vérvonal ahhoz, hogy valaki koreainak tekintse magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Burundiban elengedik a rabok csaknem 40 százalékát a börtönökből

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén