Megvan a biztos dátum: 2017 nyarán, ha külföldre megy vakációzni, már nem fog roamingdíjat fizetni. Se direktben, se burkoltan. Ezt ígéri az EU illetékes biztosa.

"Az Európai Unióban valószínűleg 2017 második negyedévétől el fognak tűnni a roamingdíjak. Ebben minden bizonnyal nagyon hamar megállapodnak majd egymással a 28 tagállam kormányai, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselői" - mondta Günther Oettinger, az unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa a német RP online oldalán megjelent írás szerint. Ezzel a tagországokban működő mintegy 280 telefontársaság, az uniós hatóság, a tagországok és a fogyasztóvédők belátható időn belül végleg pontot tehetnek az évek óta húzódó ügy végére.

©

Volt már olyan menetrend, hogy már jövőre megszűnt volna a külföldi mobiltelefon-használat különtarifás elszámolása az EU-ban, de mivel ezt a kisebb tagországok több távközlési társasága is elutasította, Brüsszel ezt az időpontot májusban elvetette. Az Európai Bizottság e döntése azonban az Európai Parlamentnek és a fogyasztóvédő szervezeteknek egyáltalán nem tetszett, így az ügyben kompromisszumra kellett jutni - írja az RP-t elsőként szemléző SG.hu. Oettinger most azzal állt elő, hogy ha a roamingdíjakat két év múlva, vagyis 2017 közepétől törlik el az EU-ban, akkor az érintett cégeknek egy évvel több idejük lesz az átállásra, mint azt eredetileg tervezhették.

Az EU-biztos a lépés várható hatásaként említette, hogy a piacon felvásárlási, illetve fúziós hullám indulhat el, mivel a 28 tagállam mintegy 280 telefontársasága úgy válhat versenyképesebbé, ha összekapcsolják a hálózataikat - és onnan már csak egy lépés, hogy a következő években közülük soknak egyesülnie kell. Ez oda vezethet, hogy Európa telekommunikációs ipara globális szinten nagyobb szerepet játszhat majd, ugyanakkor a hatóságoknak figyelniük kell ezzel párhuzamosan a piaci verseny fenntartására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!