szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyszabású partira készültek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 25. születésnapján, de a brókerbotrányok miatt végül lemondtak erről – mondta a Világgazdaságnak Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója.

Az év elején még több száz fős, nagyszabású ünnepséget terveztek, össze akarták hívni a tőkepiac minden szereplőjét az elmúlt 25 évből – idézte fel a VG-nek adott interjújában Katona Zsolt tőzsdeelnök.

De aztán jött a hír, hogy a Buda-Cashnél problémák vannak, majd a Hungáriánál és a Quaestornál is. Úgy gondolták, ez nem az az időszak, amikor pezsgőt kell durrogtatni, ezért visszafogták a jubileumi rendezvényt. "Szolid, de méltó ünnepség volt" – tette hozzá.

Az interjúban Katona Zsolt arról is beszélt, nem számított korábban arra, hogy ekkora brókerbotrányok lesznek, szerinte semmi jele nem volt annak, hogy az érintett három cégnél eltűnnének ügyfélpénzek, értékpapírok.

A botrányos brókercégek vezetőről azt mondta, Tarsoly Csabát nem ismerte, de a hungáriásokkal sem volt szoros kapcsolat.

"Pintér Zoltánt és Tölgyesi Pétert a Buda-Cashből ismertem, és korrekt piaci szereplőknek gondoltam őket, így derült égből villámcsapásként értek a történtek. Rendkívül dühös vagyok rájuk, mert ezek a botrányok jelentősen rontották a magyar tőkepiac megítélését, és most jó nagy hátralépésből kezdhetjük újra az építkezést" – közölte.

Viszont szerint bizalomvesztésről nincs szó, a hazai befektetők aktivitása a botrányok idején rég nem látott magasságokba emelkedett.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!