szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Komoly megkötésekkel lehet csak pályázni az új MTK-stadion kivitelezésére, amelyen Garancsi István, vagy Mészáros Lőrinc cége például azért elindulhat.

Az MTK kiírta közbeszerzését az új stadionja kivitelezésére, de csak olyan cég pályázhat, amely az elmúlt öt évben épített vagy újított már fel legalább 3 milliárdért sportlétesítményt, és készített UEFA előírások szerinti stadion kivitelezésére terveket, így viszonylag korlátozott a pályázók köre - írja a Napi.hu.

Az MTK 5000-5500 fő befogadóképességű, fedett lelátójú, UEFA 3-as kategóriájú stadiont szeretne a közbeszerzési kiírás szerint, miután a korábbi stadiont lebontották. A nyertesnek 360 nap alatt kell a munkát elvégeznie, de előteljesítést is vállalhat.

Az új stadion látványterve
©

Az MTK sportlétesítményeinek fejlesztésére a kormány határozataiban több lépésben, összesen 8,69 milliárd forint támogatást különített el és tavaly novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette többek között az új stadion építését is. Az új stadion felépítését az állam 4,87 milliárddal, a stadion melletti területen az focicsapatokat kiszolgáló edzőközpontot 1,23 milliárd forinttal támogatja.

Azonban csak azok a kivitelező cégek vagy konzorciumok tehetnek ajánlatot, amelyek az elmúlt két évben rendelkeznek összesen legalább 4,7 milliárd forint nettó árbevétellel, illetve magasépítésből 3,5 milliárdos bevétellel. A referenciák között fel kell tudni mutatni az elmúlt öt évben egy sportrendezvények lebonyolítására alkalmas létesítmény építését vagy felújítását legalább nettó 3 milliárd forint értékben, a referenciák között pedig lennie kell - többek közt - egy legalább 3500 fő befogadóképességű, az UEFA Stadion infrastruktúra szabályai szerinti, legalább 3-as kategóriájú stadionnak is.

Ilyen referenciákkal kevés cég rendelkezik, így a Fradi-stadiont építő, Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt, a debreceni stadiont építő Hunép Zrt., és Mészáros lőrinc cége, a felcsúti létesítményt építő Mészáros és Mészáros Kft. pályázhat az MTK-stadion kivitelezésére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!