szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Értékpapírok és pénzeszközök hiányát állapította meg a Buda-Cash lezárult vagyonvizsgálata - közölte a felszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN), amely szerint így nem lehet teljesen kielégíteni az ügyfelek összes követelését. Azt is közölték, az ügyféllistán nem létező személyt is találtak.

Egyes értékpapírokból kevesebb van meg ténylegesen, mint amennyi az ügyfelek összesített követelése, így nem várható ezeknek a követeléseknek a teljes mértékű kielégítése - közölte a PSFN. 

Ezeknél az értékpapíroknál kidolgoznak egy, a jogi környezetbe illeszkedő kiadási menetrendet. Hiányoznak egyebek mellett Richter, Mol, OTP papírok, valamint diszkont kincstárjegyek és különböző sorozatú állampapírok is.

©

A PSFN közölte, a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény ez év július 7-től hatályos rendelkezései már tartalmazzák az ilyen, hiánnyal végződő esetekben alkalmazott felosztási mechanizmust. Amint elkészül a törvény alapján megfogalmazott kiadási menetrend, a PSFN tájékoztatni fogja a Buda-Cash ügyfeleit a kiosztásról. 

Sok olyan ügyfél van, aki pénzt, forintot vagy devizát tartott a számláján, azonban a vizsgálat megállapította, hogy az ügyfelek teljes mértékű kielégítésére nincs elég pénz a Buda-Cash különböző számláin. A pénzköveteléseket így a felszámolási eljárás későbbi szakaszában osztják ki. A PSFN a Trend portfólióval rendelkező ügyfeleket arról tájékoztatta, hogy esetükben sincs meg a teljes mértékű kielégítéshez szükséges vagyon. 

Azoknak az ügyfeleknek, akik a Saxo Bankban elhelyezett külföldi értékpapírokkal vagy pénzeszközökkel rendelkeznek, egyelőre nem lehet kiadni sem a pénzt, sem az értékpapírokat - derült ki a dokumentumból. Ezekhez az eszközökhöz ugyanis a felszámoló jelenleg nem fér hozzá, mivel a Saxo Bank visszatartja azokat.

A svájci jegybank januári döntése következtében a magas kockázatú, tőkeáttételes devizaügyleteket kötött ügyfeleknek jelentős tartozása halmozódott fel, és a Saxo ennek fejében tartja vissza a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg a felé fennálló összes tartozást nem rendezik ez az ügyfelek - olvasható a közleményben.

A felszámoló nem fogadja el a Saxo Bank eljárását, ugyanakkor a banknál elhelyezett értékpapírokhoz és pénzeszközökhöz hozzáférni nem tud, így a tulajdonosoknak sem tudja egyelőre kiadni azokat. Az értékpapírok visszaszerzése érdekében az egyeztetés folyamatos a Saxo Bankkal, a szükséges jogi lépéseket megteszik - tették hozzá.

Arról is tájékoztatnak, hogy az amerikai New Jersey-ben működő Pershing LLC és a Buda-Cash kapcsolatában ugyanez a helyzet. Az értékpapírokra - amelyek jellemzően amerikai kibocsátású részvények - az ügyféltől a megrendelést a Buda-Cash vette fel, ám a papírok megvételét és nyilvántartását a Pershing LLC végezte. Az értékpapírok most is az ő számláikon vannak, ugyanakkor a hiány jelentős, ugyanúgy, mint a Saxo Banknál.

A felszámoló már megkereste a Pershing LLC-t is az ügy mielőbbi rendezése érdekében, ám idáig válasz nem érkezett. Ha az egyeztetés nem jár sikerrel, itt is bonyolult peres eljárásra lehet számítani, amelynek lezárulásáig az értékpapírokat a Buda-Cash nem kapja vissza. A már lejárt D150415 kincstárjegyek kiadása a törvény szerinti felosztással, arányosan zajlik majd - olvasható a honlapon.    

Azokat az ügyfeleket, akik a Buda-Cash-nél meglévő értékpapírral rendelkeznek, folyamatosan hívják be adategyeztetésre, hogy ezt követően az ügyfél által megadott új értékpapírszámlára transzferálhassák át a papírjaikat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a személyes azonosítás azért is szükséges, mert az ügyféllistán találtak nem létező személyt is. 

Az ügyfeleknek az értékpapírok transzferálásához értékpapírszámla nyitására van szükség, ezért a személyes adategyeztetésre a már megnyitott új értékpapírszámlával, annak azonosító adataival kell az ügyfeleknek bemenniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Egy kutató szerint ezt a négy égitestet kellene átvizsgálni, mert élet lehet rajtuk

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Elszabadulhat a járvány a briteknél, kemény fellépésre készül a kormány

Elszabadulhat a járvány a briteknél, kemény fellépésre készül a kormány