szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A görög kormány azt reméli, hogy augusztus 20-ra megállapodnak a nemzetközi hitelezőkkel az új pénzügyi mentőcsomagról – közölte Olga Gerovaszili, az athéni kormány szóvivője kedden, néhány órával azután, hogy beterjesztették a parlament elé a második reformcsomagot.

A tervek szerint a 300 tagú parlament szerda este szavaz a törvényjavaslatról, majd a jóváhagyás után a kormány megkezdi a tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal. Legkésőbb augusztus 20-ig megállapodásra kell jutni – mondta a szóvivő.

Görögországnak 3 milliárd 188 millió eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak augusztus 20-án, szeptemberben pedig 1,5 milliárdot a valutaalapnak. A múlt héten sürgősséggel felszabadított 7,16 milliárd eurónak köszönhetően Görögország hétfőn ki tudta fizetni 4,2 milliárd eurós törlesztőrészletét az EKB-nak, valamint át tudta utalni a nagyjából 2 milliárd eurós hátralékát az IMF-nek.

A parlament elé kedden beterjesztett javaslat a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazza. Nem rendelkezik viszont a nyugdíjrendszernek a korai nyugdíjazást megszüntető reformjáról, valamint az agrárgazdálkodók 13 százalékos adójának 26-33 százalékra történő emeléséről sem, amit egyesek úgy értelmeztek, hogy Athén máris visszalépett a vállalt kötelezettségeitől.

A görög kormány és a hitelezők képviselői viszont egyaránt közölték, hogy nem tartozik a tárgyalások megindításának előfeltételei közé sem a korai nyugdíjazásnak, sem az agrártermelők adóztatásának a kérdése.

Ha a görög parlament jóváhagyja a kormány törvényjavaslatát, már pénteken megérkeznek Athénba a nemzetközi hitelezők képviselői.

A hitelezők által végzett értékelés alapján az új pénzügyi mentőprogram finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető, és öt éven belül ez már a harmadik, Görögországot támogató hitelcsomag. A 2010-ben, illetve 2012-ben elfogadott programok összesen 240 milliárd eurós hitelt nyitottak Görögországnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Több lakó és dolgozó is koronavírusos a bólyi lakóotthonban

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham

Európa-liga: Simán nyert a Milan, meglepetésre kikapott a Tottenham