szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A medgyesegyházi termelők szerint olyan alacsonyak az idei dinnyefelvásárlási árak, hogy elgondolkodtak azon, érdemes-e jövőre is ezzel foglalkozniuk. A fogyasztók sem örülhetnek, a boltokban attól még négyszer-ötször drágábban fogják adni. Exportban a spanyol dinnyék nyomják le az árakat.

Tragikusan alacsony felvásárlási árakról beszélnek a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, többen azt mondták, elgondolkoztak azon, hogy jövőre egyáltalán folytassák-e a gazdálkodást. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a jövő hét második felében van remény a probléma mérséklődésére.

"Pocsék áron vásárolják fel a dinnyét idén, húszéves árakkal dolgozunk – kesergett az MTI tudósítójának néhány medgyesegyházi dinnyetermesztő. Cseh György elmondta: 20-22 forint a dinnye kilónkénti önköltségi ára, most 23-28 forintért veszik át a felvásárlók a terményt, miközben a boltokban négyszeres, ötszörös árakon köszön vissza az áru. "Minimum 40 forintos felvásárlási árra lenne szükség" – mondta. Hozzátette: egy helyi termelő már be is tárcsázta a termést, a fotók ott vannak az akcióról az egyik közösségi oldalon.

A termelők hangsúlyozták: egyhektárnyi föld megművelése a betakarításig 1-1,2 millió forintba kerül, ha valaki a korszerű csepegtetős öntözőrendszert, a talajtakart művelési módot választja. Eközben a felvásárlók 4 százalékos úgynevezett veszteségi költséget is felszámítanak nekik, amely a szállítás közben megrepedő, széttörő dinnyét kompenzálja.

©

Cseh György elmondta: nem olyan tőkeerősek a termelők, hogy megtehessék, hogy nem adják oda a felvásárlóknak a dinnyét. Aláhúzta: abban látja a problémát, hogy túl nagy széthúzás van a gazdák között, képtelenek az egységes fellépésre és az érdekvédelemre.

Grósz György, a Medi-Fruct Termelői Értékesítői Szövetkezet dinnyeértékesítéssel foglalkozó vezetője szerint is nagyon el vannak keseredve a termelők, de hangsúlyozta: a térségben a dinnye 60-70 százalékát az ő szövetkezeti tagjaik termelik, betárcsázáson senki sem gondolkozik.

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Szövetsége elnöke is elismerte az MTI-nek, hogy indokolatlanul alacsonyak a felvásárlási árak, miközben a nagy meleg miatt van kereslet a dinnye iránt. Elmondta: mivel a dinnyét kézzel kell szedni, s a mostani időjárás növeli a termelők költségeit, ezért panaszkodnak szerinte az átlagosnál többen. Oravecz Tamás szerint bruttó 40 forint körül kellene lennie a felvásárlási áraknak, de nem tudnak ilyen árat kiharcolni.

Juhász György, aki 28 éve termeszt dinnyét Medgyesegyházán, viszont azt mondta: át kell vészelni a mostani időszakot, hiszen volt, amikor 8 forintot adtak a felvásárlók a dinnye kilójáért. Szerinte, ha egy termelő betárcsázza a terményt, akkor realizálja a veszteséget, míg ha olcsóbban is, de eladja, legalább valamennyi bevételre szert tesz.

Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke az MTI megkeresésére elmondta: a magyarok fő exportpiacán, a németen még jelen van a spanyol görögdinnye, ami lenyomja az árakat. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét második felére javul a helyzet, akkorra ugyanis számítani lehet a spanyol dinnye kiesésére. "Már most több a megrendelés" – fogalmaz. Hozzáteszi: az utóbbi napok meleg időjárása miatt túl sok dinnye érett be egyszerre, ami szintén árcsökkentő hatású.

A Békés megyei helyzetről szólva elmondta: az elégedetlenséget fokozza, hogy a néhány héttel ezelőtti hőség idején sok dinnye kiégett vagy nem fejlődött megfelelően, így a térségben nem lesz másod- és harmadkötés, a termelők költségei viszont emiatt nem lettek alacsonyabbak. Hozzáteszi: Békésből ráadásul számolni kell kilónként 10-12 forintos szállítási költséggel is, ugyanis minden dinnyét Budapestre visznek a felvásárlók.

Az idei szezonról szólva Ledó Ferenc elmondta: a dinnye minősége kiváló, ugyanakkor nem tudják, hogy a mostani hőség nem okoz-e az ország más részeiben a békésihez hasonló helyzetet. Hozzátette: az áruházláncok egy kivétellel betartották, hogy amikor a magyar dinnye bekerült a boltokba, nem vásároltak külföldit, az az egy azonban jelentősen lenyomta mindenhol az árakat. Az elnök szerint, ha 35 forintot kapnának a termelők a dinnye kilójáért, akkor már legalább önköltségénél lenne a termesztés.

A hatezer hektáros magyarországi dinnye-termőterület mintegy felét Medgyesegyháza és Dél-Békés adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Kiszámoltuk, mennyivel lesz olcsóbb lakást venni a csokosoknak 2021-től

Kiszámoltuk, mennyivel lesz olcsóbb lakást venni a csokosoknak 2021-től