szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A svájci jegybank a frank gyengülése ellenére fenntartja a negatív kamatokat, mert megítélése szerint a frank továbbra is "erősen túlértékelt".

Fritz Zurbrügg, az SNB kormányzótanácsának alelnöke a Finanz und Wirtschaft című lapnak azt mondta, hogy a bizonyos jegybanki betétekre érvényes 0,75 százalékos negatív kamat kezdi éreztetni hatását, és a frank utóbbi hetekben végbement gyengülése üdvözlendő, de a svájci valuta változatlanul erősen túlértékelt.

Az euró pénteken 1,0760 frank körül forgott, február óta a legerősebb árfolyamon, de sokkal gyengébben annál az 1,20 frankos limitnél, amelyet a svájci jegybank (SNB) január közepéig hatalmas euróvásárlásokkal védett. Az SNB devizatartalékai júliusban négy hónapja először emelkedtek, ami azt valószínűsíti, hogy a jegybank ismét intervenciót hajtott végre a frank gyengítése érdekében.

Zurbrügg hangsúlyozta, hogy a jegybank "ameddig szükséges" fenntartja a negatív kamatokat, de "a helyzetnek előbb-utóbb normalizálódnia kell".

A svájci jegybank január 15-én azonnali hatállyal eltörölte az 1,20 frankos árfolyamgátat, míg korábban 10 milliárdos tételekben vásárolt eurót, hogy 1,20 frank fölött tartsa a közös valuta árfolyamát. A lépés után világszerte felszökött a válságbiztosnak tekintett svájci valuta iránti kereslet. Az euró árfolyama átmenetileg paritásba került a frankkal, és a frank más valutákhoz képest is jelentősen erősödött.

A 2011-ben bevezetett árfolyamgáttal a jegybank elejét akarta venni, hogy a túl erős frank miatt csökkenjen a svájci exportgazdaság és a turizmus versenyképessége, de négy év után az SNB kénytelen volt felhagyni a költséges intervenciókkal.

A frank hirtelen erősödésének közvetlen következménye a svájci gazdasági növekedés lelassulása. A berni kormány gazdasági államtitkársága 2,1 százalékról 0,8 százalékra szállította le a GDP idei növekedésére vonatkozó prognózisát, a munkaadók szövetsége pedig csak 0,4 százalékra számít.

A svájci szakszervezeti szövetség azzal számol, hogy a túlértékelt frank 2016 elejéig minden tizedik munkahelyet megsemmisíti, és cselekvésre szólította fel a jegybankot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elnökön kívül adócsökkentésről, varázsgombáról és sok másról is voksolnak az USA-ban

Az elnökön kívül adócsökkentésről, varázsgombáról és sok másról is voksolnak az USA-ban

Merkel: Karácsonyra összeomolhat az intenzív ellátás Németországban

Merkel: Karácsonyra összeomolhat az intenzív ellátás Németországban

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal