szerző:
hvg.hu

A NAV pénzügyi nyomozói a minap füleltek le egy bűnszervezetet irányító nyíregyházi ügyvédet. A „vállalkozó szellemű” férfi cégtemetőt is működtetett. Ennek ürügyén nagyító alá veszi az Adózóna, hogy ma Magyarországon lehetséges-e legális pénzmosás, vagy jól zárnak a törvény zsilipei.

A nyíregyházi keresztapaként elhíresült jogtudor addig védte rovott múltú klienseit, míg maga is kitanulta szakmai fortélyaikat. Az általa irányított bűnszervezet maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel igyekezett akadályozni a bűnüldöző szervek munkáját – írja az Adózóna. A kemény tizenöt év „szorgos” munkájának eredményeként létrejött hálózat védelmében attól sem riadt vissza az ügyvéd, hogy az érdekkörében megindult büntetőeljárásokban közreműködő nyomozókat, ügyészeket feljelentse vesztegetés látszatát keltve, vagy éppen az érintettek elfogultságára hivatkozva.

A nyomozók jelenleg – a NAV közlése alapján – legalább negyvennyolc cégre bukkantak, amelyeket a pórul járt ügyvéd közreműködésével próbáltak meg eltüntetni. A közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény gyanújával indult ügyben a pénzügyi nyomozók eddig tizenöt embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét, akiknek az előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

A pénzmosás gyors és törvényes magyar lehetősége a stabilitás megtakarítási számla, amely nem újdonság a hazai adózásban, hiszen az arról szóló törvény 2013. június végén lépett hatályba, és lényegében 2014. év eleje óta működik ez a szolgáltatás a pénzintézeteknél. Az ok, amiért a szakmai körökben legális pénzmosodának, a kormányzat által viszont adósságrendezési eszköznek titulált adózási lehetőség ismét előkerült, hogy idén július 1-jén változtak a szabályai.

Mint ismert, a számlát befektetési tevékenységet végző hitelintézeteknél lehet megnyitni, és egy megtakarítási értékpapírszámlából, valamint egy pénzszámlából áll. Csak magánszemélyek teljesíthetnek rá befizetést, legalább 5 millió forint értékben, és csak egy alkalommal. Annak, aki később újabb 5 millió forintot parkoltatna ily módon a bankoknál, új számlát kell nyitnia, mert ugyanarra a számlára csak egyszer lehet befizetni.

A számla ugyan nem kamatozik, de a rajta elhelyezett pénzt nagyon olcsón lehet legalizálni. Ez a lehetőség valóságos áldás annak, akit a vagyonosodási vizsgálat réme fenyeget. A szóban forgó jövedelmet azon a napon lehet megszerzettnek (tehát legálisnak) tekinteni, amikor azt a stabilitási megtakarítási számlára befizette a magánszemély.

Az kaszálta a legtöbbet, aki az elsők között nyitott stabilitás megtakarítási számlát. Mindössze 5 évig kell a korábban befizetett összeget a számlán hagyni, és teljesen adómentesen lehet kivenni a pénzt a számláról, s senki nem firtathatja többé a szóban forgó jövedelem eredetét és a konkrét (a számlán történő elhelyezését megelőző) szerzésének időpontját sem.

További részleteket itt lehet olvasni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

1500 lóerő fölé merészkedik a Bugatti: jön a "föld-föld rakéta" sportkocsi

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni

A ruandai kormány már tudja azt, amit Orbán Viktor kormánya nem is akar megtudni