szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Negyvenmilliárd forint feletti kárt okozott a kánikula a kukoricaágazatban, miután a sorozatos hőhullámok a termés egy részét tönkretették – írta szerdai számában a Világgazdaság.

A lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a hőség miatt be nem érő termés országosan elérheti az 1-2 millió tonnát is. Úgy fogalmazott, hogy a korábbi, optimista várakozások szerint még 6,9 tonnás hektáronkénti átlagterméssel számoltak. Ez az ország egészére nézve eredetileg bőven 8 millió tonna kukoricát jelentett volna.

Mivel a májusi időjárás nagyon kedvezően alakult a tavaszi vetésű növényeknek, az optimista várakozások szerint akár 9 millió tonna kukorica is teremhetett volna idén. Mára ez a mennyiség elérhetetlennek tűnik, a mostani becslések szerint az ország kukoricatermése egészen biztosan 7 millió tonna alatt lesz – tette hozzá Vancsura József.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a lapnak azt mondta, nem várható, hogy a visszaesés miatt a kukoricaárak érdemben emelkednének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Az Újpest ellen lett újra bajnok a Fradi

Az Újpest ellen lett újra bajnok a Fradi