szerző:
MTI

Több törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában az Állami Számvevőszék – közölték az ÁSZ hírportálján kedden.

A beszámoló szerint a számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását, az Antall József Alapítványnál a 2012-2013-as évet nézték át.

Megállapították, hogy az alapítvány kuratóriuma és munkaszervezete a vizsgált időszakban nem tartotta be maradéktalanul a jogszabályi és a belső szabályozási előírásokat. Például a jogszabályi előírás ellenére a kuratórium 2012-ben nem döntött az alapítvány költségvetéséről.

Az ÁSZ vizsgálata megállapította azt is, hogy az ellenőrzött időszakban az alapítvány egy esetben kuratóriumi döntés nélkül nyújtott támogatást, továbbá egy esetben nem volt biztosított a kapott támogatások cél szerinti felhasználása. A támogatottak nem teljesítették a szerződésben előírt módon az elszámolási kötelezettségüket, amellyel kapcsolatban az alapítvány a belső előírás ellenére nem tett intézkedést – olvasható az ÁSZ beszámolójában. 

Az alapítvány a 2012. évi tevékenységéről szóló jelentést közzétette ugyan, de azt a kuratórium nem fogadta el. A 2013-as évről pedig az alapítvány egyáltalán nem készített jelentést. Az egyszerűsített éves beszámolók eredménykimutatásának tagolása nem felelt meg a jogszabály előírásainak, nem tartalmazta az előírt tájékoztató adatokat, valamint megsértették a valódiság és folytonosság számviteli alapelvét is.

Ugyancsak megállapították, hogy az alapítvány az előző, két évvel ezelőtti ÁSZ-vizsgálatkor megfogalmazott 18 javaslat közül 13-at nem hajtott végre.

A mostani ellenőrzés után az ÁSZ javaslatokat tett a kuratórium elnökének, akinek intézkedési tervet kell készítenie a gazdálkodás törvényességének helyreállításához. Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

A pártalapítványt még az MDF hozta létre 2003-ban. A szervezet a törvényi előírásoknak megfelelően 2012-ben és 2013-ban évente 28,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Kiskunfélegyházán lehet az új magyar fegyvergyár

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Egy éjszaka alatt válsághelyzet alakult ki Dél-Franciaországban, hatan meghaltak az áradásokban

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Szezonja van, most tüntet a magyar: 100-ból hárman meg is teszik

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén