szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltoztatják az adótörvényt, mégsem kell adóazonosító kártya és adóazonosító jel a gyerekek után, hogy jövőre igénybe lehessen venni a családi kedvezményt. Csak 2017-től lesz ez, de addig gyakorlatilag mindenki után megképzi a NAV ezt.

Sok százezer család nagy bajban lenne, januártól ugyanis csak olyan gyerek után lehet igénybe venni a családi adó- és járulékkedvezményt, akinek van adóazonosító jele és ilyen kártyája is. Itt a felmentő sereg azonban.

Benyújtotta néhány fideszes politikus azt a törvénymódosító javaslatot, amely egy évvel elhalasztja ezt a szabályt. (A galibát okozó jogszabályt egyébként ugyancsak a Fidesz-KDNP kormány alatt fogadták el, vagyis a saját maguk által elfogadott törvényt írják felül.) De ennél is több van a javaslatban. Az adóhatóság hivatalból megképezi jövő július végéig minden olyan személynek az adóazonosító jelét, aki 2016 végéig nem tölti be a 25. évét. A kártyát pedig november végéit elkészíti a NAV.

Igazából nincs semmi dolga a magánszemélyeknek, a NAV egy másik állami szervtől beszerzi az adóazonosítóhoz szükséges adatokat.

2017 januárjától tehát csak adóazonosító birtokában lehet majd igénybe venni az adó- és járulékkedvezményt, ezt a cégek, munkahelyek, kifizetőhelyek kérni fogják a dolgozóktól. De addigra gyakorlatilag mindenkinek lesz ilyenje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!