szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábbi állításával szemben mégis vizsgálhatta a mintákat a nemesfém-hitelesítő hatóság a Kézizálog Zrt. aranyhamisítási ügyében – írta a napi.hu a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal szerint a lap összekeveri a hitelesítés és a vizsgálat fogalmát.

Egyre nagyobb a homály a Kézizálog Zrt.-hez köthető aranyhamisítási ügyben – fogalmazott a napi.hu.

A portál szerint korábban a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóságnál (Nehiti) azt mondták, nem végeztek aranytárgy- vagy aranytömb-hitelesítést a hamisítási a cégnek, amely a gyanú szerint sokakat vert át aranynak látszó trombitaréz tömbbel.

Most azonban a beszámoló szerint a napi.hu rendelkezésére álló dokumentumok szerint ez nem igaz, 2012-ben ugyanis több alkalommal is adtak ki ilyen tanúsítványt.

Ezek közül kettő másolatát a portál közzé is tette, sőt, a hatóságnak is megküldték a jegyzőkönyvek sorszámát és megkérdezték, hogy ezek valódiak-e, illetve mit tartalmaznak. Hozzátették, kérdéseikre már egy hete nem kapnak választ.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a cikkre délután reagált. Azt írják, a napi.hu cikkének szerzője összekeveri a hitelesítés és a vizsgálat fogalmát. "Hitelesítés alatt a nemesfém tárgyak fémjellel történő ellátását értjük, amikor a tárgy anyagát és finomsági fokozatát fémjellel hitelesítjük. A másik eset pedig, amikor a tárgyat csak vizsgálatnak vetjük alá, és a vizsgálat eredményéről vizsgálati eredményközlőt állítunk ki. Ez nem minősül hitelesítésnek, hiszen ilyenkor a tárgyat hitelesítő jellel nem látjuk el" - közölték.

Megjegyezték, hogy mintavizsgálat esetén a hatóság nem rendelkezik, nem is kell, hogy információval rendelkezzen arról, hogy a minta miből származik, hiszen a mintavizsgálat eredménye az azt vizsgálatra benyújtó (pl. forgalmazók) számára bír jelentőséggel és ad információt a mintavétellel érintett tárgy(ak) nemesfémtartalma tekintetében.
 
"Hatóságunk tehát, korábbi állításának megfelelően, a Kézizálog Zrt. részére aranytárgy hitelesítést nem végzett, ugyanakkor arany tartalmú mintaanyagok vizsgálatát - ahogyan arról erre irányuló korábbi sajtómegkeresések esetében tájékoztatást is adtunk - igen, legutóbb 2014 júliusában. Ugyanez a helyzet az aranytömbökkel is: a Kézizálog Zrt. részére hatóságunk az elmúlt három évben aranytömb hitelesítést nem végzett, a Kézizálog Zrt. aranytömböt vizsgálatra egyáltalán nem mutatott be a hatóságnak, csak 2 gramm körüli mintákat, amelyről a Hatóság eredményközlőt állított ki. Az újságíró által a cikk mellékleteként szerepeltetett vizsgálati eredményközlők ezeknek a 2 gramm körüli mintaanyagoknak a vizsgálati eredményét tartalmazzák" - áll közleményükben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!