szerző:
Csabai Károly
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank 250 milliárd forintjából létrehozott fél tucat Pallas Athéné-alapítvány közül négy ingatlanfejlesztő céget alapított, a 7,2 milliárd forintos alaptőkét egyenlő arányban dobták össze. A cég neve – Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. – arra utal, hogy a vállalkozás a budapesti Vörösmarty téri egykori Luxus Áruháznak is helyet adó patinás Kasselik-ház megvételére és hasznosítására jöhetett létre.

Nem szűnik az ingatlanvásárlási kedve a Matolcsy György vezette jegybank alapítványainak. Közülük négyen a napokban, augusztus 28-án 7,2 milliárd forint készpénz összedobásával (ennyi az alaptőke) egy céget alapítottak ingatlan adásvételére, a cégbíróság pedig szeptember 9-én jegyezte be azt. (Ezen főtevékenység mellett még ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével, ingatlankezeléssel, építményüzemeltetéssel és ingatlanügynöki tevékenységgel is foglalkozik.)

A cég neve – Kasselik-Ház Ingatlanfejlesztő Zrt. – arra enged következtetni, hogy a vállalkozás a budapesti Vörösmarty téri egykori Luxus Áruháznak is helyet adó patinás Kasselik-ház megvételére és hasznosítására jöhetett létre. (Erről megkérdeztük a céget létrehozó alapítványokat, amint megérkezik a válaszuk, azt közöljük.)

©

Az új társaság ötfős igazgatóságának (it) elnöke Nagy Róza, az MNB főigazgatója, aki az egyik alapító alapítvány, a Domus Innovationis kuratóriumának is az elnöke. Az it tagja még Matolcsy György jegybankelnök egyik rokona, Szemerey Gabriella is, aki egyszersmind a szintén Kasselik-Ház-alapító Domus Animae Alapítvány igazgatója. Rajtuk kívül az it tagja Patakiné dr. Gramantik Ildikó (a Domus Scientiae Alapítvány képviseletében), Bánkuty Tamás József (a Geopolitikai Alapítvány képviseletében) és Lay Csaba (a Domus Innovationis Alapítvány képviseletében).

Az új cég háromtagú felügyelőbizottságának (fb) összeállításánál az alapítványoknál már jól bevált receptet alkalmazták: Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének irányítója, Kardkovács Kolos szanálásért felelős MNB-ügyvezető igazgató, valamint Kalina Gábor, a jegybank számviteli igazgatóságának első embere kapott helyet a testületben. Könyvvizsgálója pedig a Magyar Szakértői Holding Könyvvizsgáló, Pénzügyi és Vezetési Tanácsadó Kft. lett, melyet Kalina alapított Matukovics Gáborral 1997 januárjában, még K&M Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft. néven. A cég 2002-ben nevet váltott, s Kalina 2006. október végén kiszállt belőle. A kft. ma egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Matukovics felel majd személyesen a Kasselik-Ház könyvvizsgálatáért.

Ez már a második cég

Ez már az MNB-alapítványok második közös cége, május közepén 1,2 milliárdból hoztak létre egy vagyonkezelő vállalkozást, Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt. néven. „A többszöri saját kapacitás létrehozása helyett hatékonyabb megoldást hozhat, ha a kiszervezett tevékenységet egy önálló, erre a célra létrehozott gazdasági társaság látja el” – indokolta a cég megalapítását az alakuló közgyűlésen Nagy Róza. Aki e társaság it-jében is helyet kapott, ugyanúgy, mint Szemerey Gabriella, és a háromfős fb-tagsága is megegyezik a Kasselik-Ház Zrt.-jével, miközben az auditor is közös, Matukovics személyében.

Ingatlanvásárlásban nagyok

©

Az MNB-alapítványok eddig közel 10 milliárd forintot költöttek ingatlanvásárlásra. A 28 milliárd forintos vagyonú Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány februárban szerezte meg a Svábhegyen lévő, Mátyás király úti kastélyt 1,3 milliárd forintért, hogy ott hozza létre az alapítvány képzési és tudományos kutatási központját. Emellett az Úri utca 72. szám alatti műemlék épületet – ami az 1930-as évek végén az MNB tulajdonában volt, s pincerendszerében őrizték az MNB aranytartalékát – is megvette, nagyjából egymilliárd forintért, ide teszi át székhelyét a jelenleg alapítója Szabadság téri központjában elhelyezkedő Geopolitikai Alapítvány.

A 62 milliárdos Domus Animae a budapesti Úri utca 21. számú, 1,85 milliárdért megvásárolt épületben székel, emellett az övé a szintén a Várban lévő, Ybl Miklós tervezte Lónyay-villa (melyért 3,4 milliárdot perkált le).

A 47 milliárdos Domus Scientiae főhadiszállása a szintén budapesti Kálmán Imre utcai, mindössze 450 millióért megszerzett épületben található, míg a 28,7 milliárdos Domus Mentisé a volt kecskeméti kórház – 1,7 milliárdért megkaparintott – Izsáki úti részlegében.

S nem kizárt, hogy a ma még a szintén az MNB Szabadság téri központjába bejegyzett, 37 milliárdos vagyonú Domus Innovationis az MNB által a Magyar Tudományos Akadémiától tavaly év végén 2,7 milliárd forintért megvásárolt volt Kémiai Kutatóintézetbe költözik majd, már ha elvégzik annak átalakítását. Ez azonban még arrébb lehet – legalábbis abból kiindulva, hogy a hvg.hu újságírójának kívülről, a zárt kapu melletti kerítésen belesve úgy tűnt, az ingatlan még mindig ugyanolyan állapotban van, mint a tranzakció kilenc hónappal ezelőtti nyélbe ütésekor.

A Kasselik-ház

A budapesti Vörösmarty tér és Deák Ferenc utca sarkán álló Kasselik-ház onnan kapta a nevét, hogy Kasselik Jenő 13 millió koronás alapítványából készült el 1911-ben. Kasselik katonatiszt volt, aki hatalmas vagyont örökölt építőmesterként és építési vállalkozóként dolgozó apjától és nagyapjától, Kasselik Fidéltől és Ferenctől. Utóbbiak nevéhez köthető például a régi pesti városháza, a Citadella, a Mária Terézia-laktanya és a terézvárosi templom is.

©

Kasselik Jenő 1910-ben hunyt el Cannes-ban, s végrendelete értelmében a 13 milliós alapítványból olyan bérházakat kellett építeni, hogy "asylum legyen oly, a műveltebb osztályhoz tartozó egyének számára, akik saját hibájukon kívül jutottak ínséges viszonyokra". Az új létesítmények egyikeként húzták fel – Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján – a hatemeletes, észak-európai szecessziós stílusú üzlet- és bérházat a Kasselik Ferenc építész által 1868-ban létrehozott kétemeletes épület helyén. A ház térre néző homlokzatának kis kupoláit tartó egy-egy Atlasz-pár szobrot Szabó Rezső Antal faragta ki, a Róth Miksa tervezte és kivitelezte üvegablakokat 1915-ben szerelték be. A szocializmus éveiben, 1963-tól a Luxus Áruház foglalta el a földszintjét az épületnek, mely 1988-ban kapta a ma is látható – az ingatlan eredeti stílusához és igazodó – portált és kirakatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

Borsos pénzbüntetést kapott a járványügyi szabályokat felrúgó norvég kormányfő

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát

A német posta már előre, e-mailben kézbesíti bizonyos papír levelek tartalmát