szerző:
hvg.hu

Visszakért a volt felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíjából a Magyar Nemzeti Bank. Per lett belőle, és a bíróság megállapította, hogy jogtalan volt a jegybank lépése – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjainak megbízatása a törvény szerint addig tart, amíg a választások után fel nem áll az új összetételű Országgyűlés. Így történt ez 2014-ben is, május 6-án felállt az új Országgyűlés, de a leköszönő felügyelőbizottsági tagoknak az MNB májusban és júniusban is átutalta a tiszteletdíjat. Amikor észbe kapott, visszakérte a pénzt, de két volt tag, Róna Péter (az LMP jelöltje) és Varga István (Jobbik-jelölt) a májusi tételt nem utalta vissza arra hivatkozva, hogy a felügyelőbizottság májusban is elvégezte a munkáját.

Róna Péter
©

A jegybank perelt, hogy visszaszerezze a pénzt, de a Kaposvári Törvényszék végül Róna Péternek adott igazat, és megállapította, hogy járt a májusi tiszteletdíj – írja a Magyar Nemzet. Róna Péterrel Matolcsy jegybankjának egyébként sem volt jó a viszonya, az elmúlt években több közleményt is kiadtak, amiben Róna Péter ügyeit emlegetik fel.   

Varga Istvánnak a nyugdíjából kezdték vonni a 440 ezer forintos tiszteletdíjat, ő is pert indított, de az ő ügyében nem tűzött ki tárgyalási napot a bíróság.   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!