szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány 2012-ben elfogadott sertésstratégiájának eredményeként növekedési pályára állt az ágazat – büszkélkedett a földművelésügyi miniszter pénteken.

Fazekas Sándor a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron megtartott Sertéskonferencián azt mondta: a korábbi években tapasztalható sertésszám-csökkenés megállt, két éve folyamatosan növekszik az egyedszám – 3 millióról 2014 végére 3,2 millióra –, a cél pedig a 7 milliós egyedszám elérése belátható időn belül.

Orbán Viktor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Fazekas Sándor a Búzakalász 66 Kft. mangalicatelepének avatásán 2014-ben.
©

A miniszter azt fejtegette, hogy a szaktárca örülne, ha a sertéságazat nagyon fontos tényezővé válna, de ehhez nem csak több disznónak kell születnie, hanem többet is kell megennünk. Az elmúlt 20 évben hanyagolni kezdtük a disznóevést, így ma évente, fejenként 23-25 kilogrammot eszünk meg, ami a korábbi fogyasztásunk fele.

De mit tesz a kormány?

Röviden: fizet a disznókért.

Bővebben:

a sertéshízók után fizetett állatjóléti támogatás összegét a 2010-es 6 milliárd forintról, az idei évre – lépésről lépésre – 8,5 milliárd forintra emelték. Tavasszal pedig elindították a kocák után járó állatjóléti támogatási programot 8,6 milliárd forintos keretösszeggel. Megjegyezte: ez a program a magyarországi sertésszám növekedésének meghatározó támogatási formája lehet.

Összességében 2015-től 17,1 milliárd forint jut nemzeti forrásból a sertéságazatot érintő állatjóléti támogatásokra. Hozzáfűzte: a sertéstartók által igénybe vett támogatások közül az állatbetegségek megelőzésére és leküldésére 8,5 milliárd, az állatihulla-ártalmatlanításra pedig 3,6 milliárd forint áll rendelkezésre az idén.

A kormány a meglévő támogatásokon felül 2013-ban 1,6 milliárd, míg 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forintot fordított a sertéságazatot segítő, korábban elhanyagolt közösségi területek – így például a sertéshúst népszerűsítő közösségi marketing program, vagy az ágazati kutatás-fejlesztés – finanszírozására.

A miniszter utalt arra is, hogy komoly eredményeket várnak az ágazatban a sertéstőkehúsok általános forgalmi adójának (áfa) jövő év eleji, 27-ről 5 százalékra való csökkentésétől is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Nagyot csökkent az új fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

A járvány miatt kénytelen megválni Bud Spencer és Terence Hill arcképétől a Hedon

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik