szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nehéz helyzetbe kerül a brazil gazdaság, az IMF jóslata szerint idén 3 százalékos lesz a recesszió. A kínai gazdasági növekedés lassulása nagyon súlyosan érinti a dél-amerikai országot.

A brazil gazdaság brutális, 3 százalékos csökkenését valószínűsítik az idei évre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány kedden kiadott soros negyedéves frissítésében.

"Brazíliában gyorsan csökken a befektetők és a fogyasztók bizalma... A visszaesés súlyosabb volt a vártnál, és a nyersanyagok árának csökkenése továbbra is gyengíti a (dél-amerikai) régió más országainak gazdaságát" - mutattak rá az elemzők, akik a jövő évre Brazília bruttó hazai termékének (GDP) enyhébb mértékű, 1 százalékos visszaesését jósolták.

Júliusi előrejelzésében a Nemzetközi Valutaalap az idei évre 1,5, a jövő évre pedig 1,7 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált Brazília esetében.

A világ hetedik legnagyobb és egyben Dél-Amerika első számú gazdaságában jelentősen visszaesett a fogyasztás, gyorsuló ütemben romlott a költségvetés helyzete, az infláció erősödött, a munkanélküliségi ráta pedig felszökkent, miközben az országot megrázó korrupciós botrány közepette mélypontra esett a kormány népszerűsége.

Brazíliát telibe találta a kínai gazdasági növekedés lassulása és a nyersanyagárak összeomlása. A dél-amerikai ország nagy nyersanyagexportőr, egyebek között kávébabot, vasércet, szóját, darált és friss húst, dohányleveleket és kukoricát szállít külföldre.

Brazília gazdasága az utóbbi öt évben vagy stagnált vagy enyhén növekedett. A gazdasági helyzet folyamatos romlása, amelyet az erős belpolitikai feszültségek is súlyosbítottak, azt eredményezte, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szeptemberben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot az országtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!