szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország nemzetközi hitelezői által megkövetelt újabb, nyugdíjcsökkentést is magában foglaló megszorító csomagot fogadott el a görög parlament szombaton.

Ciprasz görög kormányfő.
©
A törvénycsomagot négy héttel a baloldali radikális Sziriza párt választási győzelme után, és nem sokkal azelőtt fogadták el, hogy a hitelezők - az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap - képviselői október végén Athénba érkeznek, hogy felülvizsgálják a Görögországnak nyújtott harmadik, 86 milliárd eurós hitelkeretért cserébe vállalt takarékossági intézkedések végrehajtását.
    A most elfogadott lépések között szerepel a nyugdíjcsökkentés mellett az, hogy a nyugdíjkorhatárt 2022-ig 67 évre emelik, szigorítják az adócsalásért kiszabható büntetéseket, továbbá liberalizálják az ország energiapiacát.
    A jogszabálycsomagot a pénteken kezdődött, de szombaton véget ért parlamenti vita végén a Sziriza és koalíciós partnere, a jobboldali populista Független Görögök (ANEL) 154 képviselője támogatta a 300 fős törvényhozásban. Az ANEL egy képviselője, valamint 139 ellenzéki honatya nemmel szavazott, hatan nem vettek részt a voksoláson.
    A megszorítások ellen a parlament előtt mintegy háromezren tüntettek a szakszervezetek felhívására, bár a tudósítások megjegyezték, hogy egy-két éve még tízezreket mozgatott meg egy-egy hasonló tiltakozóakció.
    A várakozások szerint novemberben a görög parlament újabb, a mostaninál is súlyosabb megszorításokat fog elfogadni, hogy azok fejében a kormány megkezdhesse a tárgyalásokat a hitelezőkkel a görög bankok feltőkésítéséről, illetve a görög államadósság átütemezéséről.
    A Sziriza - a Ciprasz-kormányt ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére - szeptemberben a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. A voksolást azután írták ki, hogy Ciprasz augusztusban lemondott, miután a pártjának balszárnya fellázadt az újabb mentőcsomag feltételei ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Mihail Gorbacsov már nem magyarázkodik, csak mesél, amiről épp akar

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem