szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehetséges, hogy a TV2 tulajdonosai kiszervezték Simicskáék vételi opciója mögül a céget, de abban is hibázhatott Simicska és üzlettársa, hogy a versenyhivatal nélkül nem üthette volna nyélbe a vásárlást.

Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly azt állítja, hogy tavaly elővásárlási jogot szerzett a TV2-re. A tévécsatorna mögött álló bonyolult cégháló azonban tavaly jelentős átalakuláson ment keresztül, és még az ügyeket intéző Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda mögött álló cég is bezárt – írja a Népszabadság hétfői száma, a lapnak a Simicska Lajos környezetében álló források azt állították, hogy az átrendezéssel az ő jogosultságaikat akarhatták gyengíteni.

A TV2 csütörtökön jelentette be, hogy Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co Kft. vette meg a TV2 Média Csoport Kft.-t és a CEE Broadcasting Ltd-t. Nem sokkal ezt követően a Simicska Lajos üzlettársához, Fonyó Károlyhoz tartozó Megapolis Media Zrt. közleményt adott ki, amely szerint valójában ők vásárolták meg a tévécsatornát. Sajtóhírek szerint egy korábbi opciós vételi jogos érvényesítettek.

Simicska és Fonyó
©

A Népszabadság azonban most azt írja, hogy 2014 júniusában a TV2 akkori (és egyelőre még jelenlegi) vezetői, Simon Zsolt és Yvonne Dederick a csütörtökön Vajnának értékesített TV2 Média Csoportba például négy céget olvasztottak be, többek között azt is, amely évekig működtette a csatornát.

A 444.hu pedig még pénteken írt az Opten cégadatbázis alapján arról, hogy 2014 szeptemberében, vagyis már az Orbán–Simicska-konfliktus kibontakozása alatt Simon és Dederick átszervezte a cégcsoportot: a vagyonkezelő cég a TV2 Media Group Holdings Kft. nevet kapta, és átalakították a vagyonkezelő tulajdonában lévő két céget is. A TVHU1 és a TV-CEE helyét a TV2 Média Csoport Kft. vette át, és Simon és Dederick létrehozott egy új társaságot is CEE Broadcasting Kft. néven. Viszont most nem
a vagyonkezelőt adták el Dederickék, mert erre nem lett volna joguk Fonyóék opciója miatt, ehelyett a vagyonkezelő cég alá tartozó üzemeltetőt, a TV2 Média Csoportot, és az általuk életre hívott CEE Broadcastingot adták tovább Vajnának – írta a 444.

A Népszabadság azt is felveti, hogy Simicskáék hibáztak, mivel a Gazdasági Versenyhivatal engedélye kell olyankor, amikor 15 milliárd forint árbevétel feletti cégek koncentrálódnának egy kézben. Márpedig a Megapolis és a TV2 együtt 21 milliárdos árbevételű. Legalábbis Simon és Dederick csütörtökön bejelentett visszahívásáról nem dönthetett volna a Megapolis vezetése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!