szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ritka ügyfélbarát lépést tett az adóhatóság: honlapján hosszasan magyarázza, hogyan kell szabályszerűen áfát bevallani, levonni, meddig kell megőrizni a dokumentumokat, azaz segít abban, hogy ne legyen áfacsaló az adóalany vállalkozás.

Az áfa a költségvetés egyik legfontosabb bevételi forrása, ezért ez az adónem jellemző céltáblája az adóhatósági vizsgálatoknak is. A NAV honlapján részletesen bemutatja, hogy milyen szempontok alapján vizsgálódik – írja az Adózóna. Magyarul segít abban, hogy szabályosan járjanak el az adóalanyok, s hogyan ne váljanak áfacsalóvá.

A hatóság tizenhat oldalon magyarázza a forgalmi adó levonás jogának csínját-bínját, beleértve azokat az eseteket, amelyek akár többféle értelmezést is nyerhetnek. A sillabusz segíti a vállalkozásokat abban, hogy a levonható áfa számításakor is kerülhessék a bajt, azaz tudtukon kívül ne kerüljenek mindenféle, utólag fiktívnek minősíthető ügybe. Megmagyaráz, pontosít olyan kitételeket, amelyek értelmezését eddig nagyvonalúan rábízták a vállalkozásra – ellenőrzéskor kiderült, ráhibázott-e a dolog adóhatóság szerinti velejére, vagy sem. Ez utóbbi általában sokba került a cégnek.

A NAV szóban forgó tájékoztatójából – nagyon más mellett – az is kiderül, mikor és miért válik a revizorok szemében adócsaló-jelöltté a számla befogadója.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint

A hasnyálmirigyet is károsíthatja a koronavírus egy német tanulmány szerint

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok