szerző:
hvg.hu

A magyar kormány azzal érvel Brüsszelben a nagy áruházláncok extra megadóztathatósága mellett, hogy a Tesco, Aldi, Lidl, Spar, Metro túl hatékonyan működik – és ezért az ellenőrzésük a magyar hatóságoknak több energiájába is kerül. Legalább is ez a torz elképzelés rajzolódik ki abból a levélből, melyből a Népszabadság mazsolázott.

A színfalak mögött a kormány továbbra is Brüsszelt puhítja annak érdekében, hogy az EU – a jelenleg felfüggesztett, a multicégeket kiemelten sarcoló élelmiszerlánc-felügyeleti díjat – valamilyen szinten mégiscsak engedélyezze. Magyarországon nagyon ráfizethet az olyan élelmiszer-kereskedő, mely túlságosan korszerű és hatékony, ha fejleszti a logisztikai rendszerét, mert így több adót kellene fizetnie – írja a Népszabadság szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter az uniós versenyjogi biztosnak.

A lap birtokába került, Margaret Vestagernek címzett levél mondandója, hogy a magyar kormány továbbra is lobbizik a kétkulcsos élelmiszerlánc-felügyeleti díj érdekében. Vagyis azért, hogy a hazai láncok (CBA, Coop) helyett a Tesco és a Spar, illetve más nemzetközi tulajdonosi hátterű élelmiszerláncok fizessék meg ezt az ágazati adót. 
 

Túl jók, ezért fizessenek?!?
©

Trócsányi (vagyis: a magyar kormáyn) új ötlete, hogy a piacvezető Tesco legalább 2,1 milliárd forintot fizessen. Az indokláskánt felvázolt kép szerint – írja a Népszabadság – a a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl, a Penny Market azért súlyos veszélyforrások, mert hatékonyak, így Trócsányi szerint a szemmel tartásuk is sokkal több időt és energiát emészt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Így pedig – zárul a logikai kör – igenis indokolt, hogy e kör fizessen többet.

Mint azt korábban megírtuk a kormány tovább harcol az élelmiszerláncok felügyeleti díjának uniós felfüggesztése ellen, és az Európai Bizottság döntését megtámadta a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. Az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy a meredeken progresszív kulcsok az uniós joggal, az egységes piaccal összeegyeztethetetlen tiltott állami támogatást nyújtanak az alacsonyabb árbevételű vállalatoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Hamisak voltak a washingtoni Bibliamúzeumban kiállított holt-tengeri tekercsek

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Mark Knopfler hat év után visszatér Budapestre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre

Gyulladásveszély miatt 1,6 millió BMW-t hívnak vissza ellenőrzésre