szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormány azzal érvel Brüsszelben a nagy áruházláncok extra megadóztathatósága mellett, hogy a Tesco, Aldi, Lidl, Spar, Metro túl hatékonyan működik – és ezért az ellenőrzésük a magyar hatóságoknak több energiájába is kerül. Legalább is ez a torz elképzelés rajzolódik ki abból a levélből, melyből a Népszabadság mazsolázott.

A színfalak mögött a kormány továbbra is Brüsszelt puhítja annak érdekében, hogy az EU – a jelenleg felfüggesztett, a multicégeket kiemelten sarcoló élelmiszerlánc-felügyeleti díjat – valamilyen szinten mégiscsak engedélyezze. Magyarországon nagyon ráfizethet az olyan élelmiszer-kereskedő, mely túlságosan korszerű és hatékony, ha fejleszti a logisztikai rendszerét, mert így több adót kellene fizetnie – írja a Népszabadság szerint Trócsányi László igazságügyi miniszter az uniós versenyjogi biztosnak.

A lap birtokába került, Margaret Vestagernek címzett levél mondandója, hogy a magyar kormány továbbra is lobbizik a kétkulcsos élelmiszerlánc-felügyeleti díj érdekében. Vagyis azért, hogy a hazai láncok (CBA, Coop) helyett a Tesco és a Spar, illetve más nemzetközi tulajdonosi hátterű élelmiszerláncok fizessék meg ezt az ágazati adót. 
 

Túl jók, ezért fizessenek?!?
©

Trócsányi (vagyis: a magyar kormáyn) új ötlete, hogy a piacvezető Tesco legalább 2,1 milliárd forintot fizessen. Az indokláskánt felvázolt kép szerint – írja a Népszabadság – a a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl, a Penny Market azért súlyos veszélyforrások, mert hatékonyak, így Trócsányi szerint a szemmel tartásuk is sokkal több időt és energiát emészt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). Így pedig – zárul a logikai kör – igenis indokolt, hogy e kör fizessen többet.

Mint azt korábban megírtuk a kormány tovább harcol az élelmiszerláncok felügyeleti díjának uniós felfüggesztése ellen, és az Európai Bizottság döntését megtámadta a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon. Az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy a meredeken progresszív kulcsok az uniós joggal, az egységes piaccal összeegyeztethetetlen tiltott állami támogatást nyújtanak az alacsonyabb árbevételű vállalatoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang'o-5 kínai űrszonda

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója