szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Milliárdokat fizettetett vissza az államkincstár több magániskolával. Az Emmi szerint a nem állami és egyházi fenntartású iskolák leggyakoribb szabálytalanságai közé tartoznak az engedély nélküli képzések, a hibásan vezetett nyilvántartások.

Több magániskolában szabálytalanságok miatt vizsgálódnak az állami szervek – írja csütörtöki számában a Magyar Idők. A cikk szerint fiktív tanulókra, szabálytalan nyilvántartásokra, engedély nélküli képzésekre derült fény, emiatt 2012 óta több mint kétmilliárd forint állami támogatás visszautalására kötelezte az érintett iskolákat az államkincstár.

A lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy az intézmények olyan oktatást végeznek, amely nem szerepel a működési engedélyükben. Előfordult az is, hogy romániai helyszínen végzett tevékenységért akart állami támogatást felvenni a fenntartó, illetve olyan diákok után igényeltek pénzt a Magyar Államkincstártól, akik nem is az adott iskolákba jártak.

A tárca tapasztalatai szerint a pénzügyi és tanügyi nyilvántartások vezetésével is voltak problémák. Ha ezeket a szabályokat nem tartják be az intézmények, vissza kell fizetniük a támogatást – írják.

©

A Magyar Államkincstár közölte, 2012 óta több mint 2,182 milliárd forint visszautalására kötelezte az alapítványi fenntartású iskolákat, és csak 2012-ben közel egymilliárd forint költségvetési támogatást kellett 95 alapítványnak visszaadnia. Tavalyelőtt és az idén két-két, 2014-ben négy büntetőfeljelentést tettek.

A Magyar Idők négy újabb fenntartót nevesít cikkében, amelyek ügyében információi szerint a korábban nyilvánosságra került eseteken túl költségvetési csalás miatt vizsgálódik az adóhatóság.

100 ezren járnak magánsuliba

Megemlítik: az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatás szerint magánóvodákba és -iskolákba több mint 98 ezer gyermek és diák jár, közülük mintegy 35 ezren alapítványi fenntartásúba. Magyarországon az állam és az önkormányzatok mellett többek között egyházak, alapítványok, egyesületek, vállalkozások, nemzetiségi önkormányzatok vagy felsőoktatási intézmények is működtethetnek óvodát vagy iskolát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Nem vett tavaly a korábbinál sokkal több influenzaoltást az NNK

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Láz, fejfájás, szédülés: összesítették az oltás mellékhatásait Izraelben

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja