szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy pénzbüntetésre ítéltek egy japán bálnavadászcéget Ausztráliában, mert tiltott vízen ölte le az állatokat.

Egymillió ausztrál dolláros (208 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezte az ausztrál bíróság azt a japán bálnavadász-vállalkozást, amely védett területen ölt meg bálnákat. 

A Kyodo Senpaku Kaisha nevű konszernt bűnösnek találták abban, hogy 2008 és 2014 között az Antarktisz vizeiben csukabálnákat ölt meg annak ellenére, hogy az emlősöket ezen a területen védi az ausztrál jog. 

A vállalkozás, amely nem ismeri el a bíróságot, és nem is küldött képviselőt a bíróságra, szándékosan figyelmen kívül hagyta a korábbi ausztrál előírásokat és ítéleteket is – mondta el Margaret Jagot bíró. 

A bálnavadászat bírálói szerint Japán a kutatásokkal takarózva akarja legalizálni a kereskedelmi célú vadászatot. Tokió ugyanakkor azzal védekezik, hogy nem ölnek le veszélyeztetett fajokat, és a bálnahús fogyasztása kultúrájuk részét képezi. 

Canberra 1999-ben hozott létre egy természetvédelmi övezetet az Ausztrál Antarktiszi Terület (AAT) körül, ahol tilos a bálnák és delfinek vadászata, ezt azonban csak az Egyesült Királyság, Új-Zéland, Franciaország és Norvégia ismeri el védett területként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész: A könyvpusztítás joga és haszna

Révész: A könyvpusztítás joga és haszna

Döbbenten nézték végig az ablakból, ahogy egy férfi ötvenhat kocsinak betöri az ablakát – videó

Döbbenten nézték végig az ablakból, ahogy egy férfi ötvenhat kocsinak betöri az ablakát – videó

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen

Fellebbez az SZFE sztrájkbizottsága a Fővárosi Törvényszék végzése ellen