szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elismerte a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hogy évekkel ezelőtt hibásan állapította meg az öröklési illeték mértékét, amelyet egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfinak kellett megfizetnie. A hivatal a bejegyzett élettársat távoli rokonnak minősítette, ahelyett, hogy a jogszabályban előírt módon a házastársakra vonatkozó szabályokat alkalmazta volna. Most visszafizetik a több mint 310 ezer forintnyi hibásan kiszabott illetéket – olvasható a Háttér Társaság pénteki közleményében.

Az 57 éves Gábor és párja majdnem 20 évig éltek együtt, 2009-ben az elsők között kötöttek bejegyzett élettársi kapcsolatot. Gábor párja 2012-ben elhunyt, minden vagyonát bejegyzett élettársára hagyta. Bár a bejegyzett élettársi kapcsolat ténye az adóhatóság előtt ismert volt, a NAV távoli rokonságnak minősítette a kapcsolatukat, és a legmagasabb illetékkategória alapján szabta ki az illetéket. Az illeték kifizetése komoly terhet rótt a férfire, akinek párja elvesztése mellett még az anyagi nehézségekkel is meg kellett küzdenie.

Gábor három évvel később a Háttér Társaság honlapján található jogi tájékoztatót olvasgatta, ott jött rá, hogy az adóhatóság hibásan állapította meg az illetéket: a bejegyzett élettársakra a házastársakra vonatkozó szabályokat kell ugyanis alkalmazni, így egyáltalán nem kellett volna öröklési illetéket fizetnie. A Háttér Társaság jogsegélyszolgálatához fordult, ahol segítettek neki összeállítani egy kérelmet a jogellenesen megállapított illeték visszaigénylésére.

Az adóhatóság alig három hét alatt áttekintette az iratokat, gyorsan elismerte tévedését, és rendelkezett az illeték visszautalásáról.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa szerint több tanulsága is van az esetnek. Egyrészt felháborító, hogy évekkel a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése után még mindig vannak állami hatóságok, amelyek nincsenek tisztában a jogintézményre vonatkozó legalapvetőbb jogszabályi rendelkezésekkel sem. Másrészt biztató, hogy a NAV hosszas pereskedés helyett azonnal elismerte a hibát, és rendelkezett a pénz visszafizetéséről. Ehhez viszont arra is szükség volt, hogy az érintett tájékozódjon jogairól, és kiálljon a saját igaza mellett – magyarázta.

A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a 2009-ben vezették be Magyarországon: ez alapján az azonos nemű párok egy a házassághoz nagyon hasonló családjogi intézmény, a bejegyzett élettársi kapcsolat keretében tehetik hivatalossá együttélésüket. A névviselés és a gyermekvállalás kivételével a bejegyzett élettársak a házastársakkal azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek.

Az elmúlt évek politikai csatározásai érdemi változást nem hoztak a bejegyzett élettársak jogi helyzetében, így az azonos nemű pároknak továbbra is elérhető a házassághoz hasonló jogi biztonság – hívták fel a figyelmet jogvédők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!