szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kisebb lesz a bankadó kulcs, mint korábban ígérték, de más lesz az adó alapja, és az adó megállapításánál mégsem számít majd, hogy egy bank több hitelt helyez-e ki - írta az Index. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is megerősítette a változtatásokat.

A Parlament törvényalkotási bizottsága az utolsó pillanatban teljesen átírta a bankadó csökkentésének szabályait - közölte az Index, amely szerint egy olyan módosító javaslatot terjesztettek elő, ami egyebek mellett változtatna az adó kulcsán, az adóalapon, és kivenné a hitelezéshez kötött kitételt is az országgyűlés előtt fekvő javaslatból.

Később a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményt adott ki, amely megerősítette a változtatásokról szóló hírt. E szerint az adó felső kulcsa 2016-tól további 7 százalékponttal csökken, így az eddigi 0,31 százalékos terv helyett 0,24 százalék lesz. Az alsó kulcs változatlan marad, 50 milliárd forintig 0,15 százalék. Jövőre az adó alapja a bankok 2009-es módosított mérlegfőösszege marad továbbra is.

A javaslat szerint A tárca szerint a módosításoknak köszönhetően – összhangban az EBRD-vel februárban kötött megállapodás szellemiségével – nem változik a szektor egészének adóterhe, 2016-ban a költségvetés bankadóból származó tervezett bevétele nem csökken, azaz a szektor a februári megállapodásnak megfelelő adócsökkentésre számíthat - tette hozzá a tárca.

A kormány a javaslat kidolgozása során folyamatosan egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, valamint az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságával, hogy a bankadó szabályozás mindenki számára elfogadható és az európai szabályoknak is megfelelő legyen.

Az NGM megfogalmazása szerint a kormány továbbra is elkötelezett az EBRD-megállapodás betartása mellett, amelynek megfelelően 2017-től tovább csökkenne a bankadó-teher. A 2017-re érvényes bankadó-szabályokat 2016 első felében, a 2017-es költségvetéssel párhuzamosan tervezik majd benyújtani az Országgyűlésnek.

A tavaszig rendelkezésre álló idő lehetőséget teremt egy olyan megoldás kialakítására, amely továbbra is megfelel az EBRD egyetértési megállapodás eszmerendszerének - tette hozzá az NGM.

A Portfolio kommentárja szerint az EBRD-val és az Erstével kötött megállapodásban szereplőkhöz képest a változtatás elvben a megállapodás megszegését jelenti, de a korábbi tervbe vetthez képest nagyjából ugyanannyi bankadót kell fizetniük a bankoknak, mintha a korábbi tervezet lépett volna életbe.

A felső kulcs eltörlése és a beígért 2014-es adóalap helyett a 2009-es adóalap megtartása a bankok szemszögéből rosszabb, az 50 milliárd feletti kulcs csökkentése viszont nekik kedvezőbb helyzetet eredményez - tette hozzá a portál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

A nyár közepén ellenőrizték legutóbb a kalandparkot, ahol szörnyethalt egy 15 éves diák

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Ez lehet a Samsung következő fülhallgatója, vezetékek nélkül

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől