Rácz Tibor
Rácz Tibor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évtizedek óta hiába voltak a nyomában a rendőrök, a titkosszolgálatok a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák lobbistának, Alfons Mensdorff-Pouilly-nak, pedig egy sor katonai fegyverbeszerzésnél bukkant fel a neve – így nálunk is. Hétfőn, egyelőre nem jogerősen, viszont három év börtönre ítélték.

Három év börtönre ítélte a bécsi tartományi bíróság hűtlen kezelésben való bűnrészesség miatt az osztrák Néppárt (ÖVP) közeli lobbistát, Alfons Mensdorff-Pouillyt. Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az osztrák államügyészség három nap gondolkodási időt kért a bíróságtól – írta  a Diepresse.com osztrák hírportál.

A 62 éves lobbista ellen a Tetron elnevezésű, az osztrák tűzoltóság, a rendőrség és a mentők számára készülő rádióhálózat kiépítésére kiírt 2004-es közbeszerzési pályázat ügyében indult nyomozás.  A beruházás tenderét még 2002-ben nyerte meg a Siemensből, a Wiener Stadtwerkéből és a Raiffeisen bankcsoportból álló trió, de egy évvel később belügyminiszter, Ernst Strasser úgy rendelkezett, hogy elveszi a hármastól az üzletet, mert csak ímmel-ámmal csinálják.

2004-ben aztán a Motorolából, az Alcatelből és az osztrák Telekomból álló csapathoz került a megrendelés: a tendert az előbbi két cégből álló Tetron Konzorcium nyerte, az infrastruktúrát pedig a Telekom szállította.

A nagy vadász

Az évtizedek óta lobbitevékenységgel foglalkozó gróf állítólag a döntésben illetékes belügyminisztériumi főtisztviselőknek, és a Telekom szinte teljes vezetésének szervezett vadászatokat. A rendszer a lap szerint azóta sem terjedt ki országos szintűre, ennek ellenére Mensdorff felvett 1,1 millió euró sikerdíjat a Telekom Austria lobbistájaként, ezt az összeget kell most – megfejelve a négy százalékos kamattal – visszafizetnie az ítélet szerint.

©

Ugyanebben az eljárásban a korábbi Telekom-Ausztria vezér, Rudolf Fischer egy év börtönt kapott, szintén nem jogerősen. Mensdorff Fischer mellett dolgozott tanácsadóként a közbeszerzés idején. Közben azonban Mensdorff a Motorolától is kasszírozott körülbelül 2,6 millió eurót lobbitevékenységért, holott a szakértők szerint a munkájáért legfeljebb százezer eurót kérhetett volna.

Az apai ágon francia, anyai ágon magyar ősökkel rendelkező burgenlandi gróf lobbista karrierje során többször ült a vádlottak padján, ám ez az első alkalom, hogy el is ítélte a bíróság.

Gripen-gróf

2013-ban például felmentették első fokon a pénzmosás és a hamis tanúzás vádja alól a bécsi tartományi bíróságon. Mensdorff 1992–2008 között a legnagyobb európai hadicég, a British Aerospace lobbistája volt, neve mindenhol feltűnt, ahol az utóbbi 25 évben katonai repülőgépeket lehetett eladni, így, a magyar Gripen repülőgépek vásárlásakor is.

Az osztrák eljárásban azzal vádolták, hogy 12,6 millió euró kenőpénzzel segítette, hogy Magyarország, Ausztria és Csehország a BAe által gyártott Eurofighter, illetve Gripen vadászgépeket vásároljon, illetve lízingeljen. A bíró nem találta ártatlannak Mensdorffot – ahogy akkor a HVG megírta -, de kevésnek ítélte az ügyész által előterjesztett bizonyítékokat a felelősségre vonáshoz.

Mensdorff felmentését a sajtó akkor a nemzetközi fegyverlobbi győzelmeként értékelte, hiszen e kiterjedt korrupciós ügyben soha senkit nem ítéltek el. Egykori munkatársa, - ahogy azt a Profil című osztrák heitlap akkor megírta - Christian Pellegrini szerint 3 millió eurót osztott szét magyar döntéshozóknak 2006–2009 között, hogy magyar kórházak a német Dräger cégtől vásároljanak altatógépeket 24 millió euró értékben.

Korábbi felesége, aki Osztrák Néppárt egykori vezető politikusa, éppen akkor volt környezetvédelmi és egészségügyi miniszter, továbbá az osztrák-magyar baráti társaság elnöke is. Sajtóinformációk szerint a dél-burgenlandi Luisingban fekvő vadászkastélyukban rendezett fácánvadászatokon sorra fogadták a politikusokat és hírességeket, üzletembereket, ezek az események kétséget kizáróan nagy szerepet töltöttek be a későbbi üzleti döntések előkészítésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

31 éves korábbi modellre bízták a Citadella felújításának vezénylését

60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset

60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset