szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyebek mellett a fővárosi közösségi közlekedés, a Magyar Államkincstár, a megyei hatókörű városi múzeumok, köztestületek, és a gyermekek születését, oktatását, nevelését, egészségügyi ellátását és védelmét támogató intézményrendszer ellenőrzése szerepel az Állami Számvevőszék következő féléves ellenőrzési tervében, amelyet a szervezet átadott az Országgyűlésnek.

Az ÁSZ 2016 első fél évében folytatja az állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének, valamint a központi alrendszer egyes intézményeinek pénzügyi és vagyongazdálkodási ellenőrzését. Ezen túl az adatvédelemhez és informatikai rendszerekhez, valamint a fenntartható fejlődés területéhez kapcsolódó ellenőrzésekre is fókuszálnak. A korrupció elleni védettséget biztosító integritási szemlélet érvényesítésének értékelése az ÁSZ minden ellenőrzésében megjelenik, ahol ezt jogszabály lehetővé teszi – jegyezték meg.

A következő fél év során is kiemelt feladatként kezeli az ÁSZ a 2015-ös költségvetés végrehajtásának ellenőrzését és a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezését, valamint folytatja a költségvetési szervek ellenőrzéseit is, különös tekintettel az egészségügyi és szociális feladatokat ellátó intézményekre. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján 2016 első félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését – tették hozzá. 

A helyi önkormányzatok ellenőrzése keretében ellenőrzéseit azokra a területekre koncentrálja a szervezet, ahol a beazonosított kockázatok alapján arra a leginkább szükség van. Ellenőrzései során továbbra is fókuszál a belső kontrollrendszerre, amelynek megfelelő működése a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás előfeltétele.

Az adózással kapcsolatos folyamatokat meghatározó informatikai rendszerek ellenőrzése keretében pedig az adóbevételek 2014-ben megkezdett ellenőrzését jövőre az e-kereskedelemmel összefüggő általános forgalmi adó (áfa) és a kutatás-fejlesztési adókedvezmények ellenőrzésével folytatják – közölték. 

Kiemelték: az elmúlt években az ÁSZ több ellenőrzése is kapcsolódott a fenntartható fejlődés témaköréhez, mint az idén indított szén-dioxid-kvóta-kereskedelem ellenőrzése. Jövőre pedig a parlagfű elleni védekezésre fordított pénzeszközök felhasználását, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokat és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalt is ellenőrzi majd a számvevőszék – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Európa-liga: A Napoli győzelemmel emlékezett Maradonára, továbbjutott az Arsenal és a Roma

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről

A lengyel kormányfő ragaszkodik a vétóhoz, és hallani sem akar Von der Leyen ötletéről