szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új menedzsment "drasztikus és mindent felölelő" szerkezeti reformokat tervez annak érdekében, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot: a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntöttek, ez pedig a cég külföldi érdekeltségeit is érinti.

A folyó pénzügyi évet várhatóan 500 milliárd jen (4,1 milliárd dollár) veszteséggel záró japán Toshiba cég irányítása a korábban bejelentett 3 ezer mellett további 7 ezer ember elbocsátásáról döntött hétfőn.

A Toshiba a szeptember végéig tartó pénzügyi első hat hónapban 42,5 milliárd jen veszteséget könyvelt el, elsősorban a világszerte csökkenő tévé- és számítógép-eladások miatt. Az új menedzsment "drasztikus és mindent felölelő" szerkezeti reformokat tervez annak érdekében, hogy könyvelési botránya után újra nyereségessé tegye a vállalatot.

A hétfőn bejelentett leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti. Ezer irodistától válnak meg, a többieket a háztartási berendezéseket, tévékészülékeket és számítógépeket gyártó ágazatokból küldik el.

A Toshiba július 20-án jelentette be, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a cég 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd dollár) túlozta el nyereségét. Fény derült továbbá arra is, hogy a vállalatirányítás működésképtelen, mivel a felsőbb vezetők irreálisan magas elvárásokat támasztottak a beosztottaik felé, amelyeket azok nem mertek megkérdőjelezni.

A botrány miatt lemondott Tanaka Hiszao, a vállalat vezérigazgatója, feladatát Muromacsi Maszasi, az igazgatótanács elnöke vette át. Muromacsi Maszasi elmondta: több megoldást vizsgál "drasztikus, mindent felölelő" szerkezeti reformok bevezetésére. A vezérigazgató elmondása szerint nem kíván sokáig maradni mostani pozíciójában, célja az, hogy az átszervezze és növekedési pályára állítsa a vállalatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

Új funkciót kap a Google Térkép, segíthet a helyi vállalkozásoknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó

Tűzgömb jelent meg Japán felett, akkora, hogy beragyogta az éjszakát – videó