szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Versenytárgyalás nélkül fogna bele Csehország az atomerőmű-bővítésbe, mivel az atomerőműtendert sikertelennek tartják. A tervezett erőmű nem Temelínnél lenne, hanem Dukovanynál.

Csehország sem kísérletezik többé tenderrel és versenytárgyalás nélkül fogja kiválasztani a tervezett új atomerőmű szállítóját. A stratégiai partner kiválasztásában egy új kormányzati szervezet, az Atombizottság fog közreműködni, amely egyben koordinálni fogja a csehországi atomenergetikai fejlesztési programot - idézte Lenka Kovacovska cseh ipari miniszter-helyettest a HlídacíPes.org nevű prágai hírportál.

Kovacovska azt is elmondta, hogy a tavaly törölt temelíni tender nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. „Gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen ország a világon, amely nyitott versenyeljárás keretében keresett partnert az atomerőmű építéséhez” - magyarázta. A miniszterhelyettes, aki részt vett az új cseh energetikai koncepció kidolgozásában is, elmondta, az új kormányazati szervnek az év végéig kell a kormány elé terjesztenie a stratégiai partnerrel szemben támasztott követelményet, beleértve a beruházás finanszírozásának részleteit is. A HlídacíPes.org beszámolója szerint az Atombizottság létrehozása gyakorlatilag az első lépés lesz az atomerőmű új energiablokkot szállító stratégiai partner kiválasztása során. Az Atombizottság tagjai az illetékes minisztériumok, - az ipari-, a pénzügy-, a külügy-, a környezetvédelmi és regionális fejlesztési minisztérium helyettes vezetői.

A portál értesülései szerint ipari miniszter vezette Atombizottság tagja lesz többek között Dana Drábová, a Cseh Atomenergiahivatal vezetője, valamint a cseh energetikai vállalat, a ČEZ több vezetője is. A prágai kormány egyelőre keresi még a csehországi atomprojektet irányító kormánybiztos személyét. 

Lenka Kovačovská szerint pályázaton kellene kiválasztani a kormánybiztost, akinek össze kell majd hangolni az állam, a különböző minisztériumok és főhivatalok, a beszállítók és a ČEZ tevékenységét az új csehországi atomerőmű megvalósítása során.
Kovačovská úgy véli, hogy a meghatalmazottnak az ipari minisztériumban kell dolgoznia, ahol  öt emberből álló új osztály alakulna, a csapat többi tagja pedig más minisztériumokból kerül ki.
 
A cseh portál idézte a ČEZ illetékeseit, akik a kormányhoz hasonlóan nem a temelíni helyszínt, hanem a Dukovany helyszínt preferálnák. Van viszont egy olyan maximalista forgatókönyv is, amely a csehországi atomenergetika fejlesztése során négy új reaktorral számol – kettő Dukovanyban, kettő pedig Temelínben épülne meg.  A temelíni és dukovani erőművek előkészítése párhuzamosan fog végbemenni. Dukovanynak mindenestetre igyekeznie kell, ugyanis a régi blokkok üzemideje a tervezettnél tíz évvel korábban véget érhet. „Dukovany és Temelín együttes tervezése nagyobb rugalmasságot biztosít a partnereinkkel való tárgyalások folyamán” – mondta Lenka Kovačovská. A kormány álláspontja szerint a két új blokk felépítése után az atomenergetika részaránya a csehországi termelésében 2040-ig 50 százalékra nőhet.

Csehországban jelenleg két atomerőmű üzemel, ahol összesen hat reaktor termel energiát. Ezek osszeteljesitmenye 3940 megawatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!