szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Orbán-kabinet rácáfolt a választási ígéretre, és az adóemelés kormánya lett.

Nagy adócsökkentést ígért a magyaroknak Orbán Viktor és a Fidesz lényegében minden kampányban az elmúlt évtizedben, és a 2010-es választási győzelem óta az a fő üzenet, hogy az Orbán-kormány az adócsökkentés kormánya (szemben a korábbi szocialista kormányokkal).

De igaz ez? Nézzék ezt a grafikont!

A teljes adóteher jelentős csökkentése a Bajnai-kormány idején kezdődött, 2009-ben, és a 2010 májusában felállt Orbán-kormány csak nagyjából másfél évig tudta tartani az adócsökkentés ígéretét. Azóta folyamatosan emelte az összes adóelvonást, magyarán a ciklus nagy részében inkább az adóemelés kormánya volt, mint az adócsökkentésé. Eszerint a 2002-2006-os Medgyessy- és Gyurcsány-kabinetet inkább nevezhetnénk az adócsökkentés kormányának (aminek egyébként brutális adóemelés lett az eredménye 2006 után).

A grafikon azt mutatja, hogy a magyar állam 2014-ben minden megtermelt 100 forintból 38,4 forintot elvett a gazdasági szereplőktől, 2005-ben viszont még csak 36,8 forintot. Ez az egész gazdaság szintjén hatalmas különbség, és Magyarország ezzel a magas adóelvonással működő országok közé tartozik. Ausztria kivételével egy állam sincs a környéken és a közép-kelet európai régióban, amelyik ennyire megterhelné a gazdaságot:

Teljes adó- és járulékbevétel az EU tagállamaiban (a GDP százalékában)
©

És azok közé az országok közé tartozunk, amelyek 2013-2014-ben növelték az adócentralizációt (az ellenkezőjével csak kevés ország próbálkozott):

Adóterhet csökkentő és növelő országok 2013-2014
©

A termelést és az importot terhelő adókban pedig dobogósok vagyunk, Svédország és Horvátország után nálunk a legmagasabb ez az elvonás (a GDP 18,6 százaléka), majd kétszerese a legalacsonyabb szlovák (10,8 százalék) és német (10,9 százalék) tehernek.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!