szerző:
MTI

A lengyel pénzügyminiszter szerint hétfőn és kedden némileg kilenghet a zloty árfolyama a főbb devizákhoz képest, mert pénteken a Standard and Poor's rontott Lengyelország adósi besorolásán. A következő napokban azonban már minden visszatér a régi kerékvágásba – vélte a miniszter.

Pénteken a Standard & Poor's, az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta Lengyelország hosszú futamidejű deviza-államadósság besorolását, negatív kilátással. A döntést azzal magyarázta a hitelminősítő, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

Még aznap a Fitch Ratings elsőrendű "A mínusz" szinten, változatlan stabil kilátással megerősítette a lengyel államadós-besorolást. A Moody's Investors Service most nem hajtott végre besorolási felülvizsgálatot, bár a hitelminősítő menetrendjében szerepelt a lengyel szuverén adósosztályzat elbírálása.

Pavel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta: "meglátjuk, mi lesz a piaci reakció". "Ha lesz, akkor is csak rövid ideig lehet kilengés a zloty árfolyamában, valószínűleg hétfőn és talán kedden. A továbbiakban minden folyik a maga medrében."

"Túl korai lenne még csak találgatni is azzal kapcsolatban, hogy kell-e intervenció a zloty védelmében" – tette hozzá.

Pénteken az euró 4,4722 zlotyn zárt, ami 1,79 százalék zlotygyengülés a csütörtöki záróértékhez képest. Pénteken 4,3869 és 4,4731 zloty között mozgott az euró.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!