szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Javított Görögország szuverén adósbesorolásán a Standard & Poor's hitelminősítő.

Az S&P hitelminősítő CCC pluszról B mínuszra javította Görögország szuverén adósbesorolását a 86 milliárd eurós mentőcsomag feltételeinek teljesítésére hivatkozva. 

Az S&P a döntés indoklásában közölte, hogy Görögország teljesítette a harmadik mentőcsomag folyósítása feltételeként megszabott szerkezeti átalakításokat és hamarosan megállapodás jön létre a nyugdíjrendszer átalakításáról is. A hitelminősítő lépés egyik okaként emelte ki a lakossági fogyasztás növekedését és a foglalkoztatás javulását a magánszektorban. 

Az S&P szerint a hitelezők feltételeinek a teljesítésével az idén márciusban megnyílhat az út a tárgyalások előtt az ország törlesztési terheinek az enyhítéséről is. Az S&P előrejelzése szerint a görög gazdaság a tavalyi csekély csökkenés után az idén stagnálás elé néz, majd növekedésnek indul. 

A javított besorolással Görögország még nem került ki a befektetésre nem ajánlott kategóriából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!