szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Személyeskedésbe átcsapó közleményben vág vissza a jegybank az őt bíráló közgazdászoknak.

Az után, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága keményen nekiment a Matolcsy György vezette jegybanknak annak oktatási programjai, a Pallas Athéné-alapítványok miatt, nem sokat késlekedett az ellencsapás. „Az MNB visszautasítja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága nevében tett valótlan állításokat, a hamis kijelentések miatt a jegybank megteszi a szükséges jogi lépéseket” – ilyen címmel és alcímmel adott ki közleményt a jegybank.

A jegybank személyeskedésbe átcsapó reagálásában azt írja, hogy a „bizottság elnökhelyettese az a Mihályi Péter, aki maga is – hároméves, közös tudományos célokat tartalmazó stratégiai megállapodás keretén belül – részt vesz az MNB oktatási programjában, az általa főszerkesztett Acta Oeconomica kiadvány ugyanis évente 5 millió forintos támogatást kap a jegybanktól közgazdaságtudományi kiadványok megjelenítésére. A bizottság további tagja az a Bokros Lajos, akinek politikai elfogultsága számos korábbi megnyilatkozásában tetten érhető volt, legutóbb a Financial Times véleményrovatában nevezte káros lépésnek azt, hogy 11 év után újra nemzeti tulajdonba került a Budapesti Értéktőzsde. Szintén tagja a testületnek Király Júlia, aki visszatérően bírálja a jegybankot, többek között kockázatosnak és aggályosnak értékelte a Növekedési Hitelprogramot, amelyben eddig 31 ezer hazai kis- és középvállalkozás vett részt sikeresen.”

Az MNB azt állítja, hogy „az MNB és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét”.

A jegybank szerint hamis állításokat tartalmazó dokumentum kapcsán az MNB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A teljes közleményt itt olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Egy férfi, két nő, egy fotó, egy mém – nincs új a nap alatt

Egy férfi, két nő, egy fotó, egy mém – nincs új a nap alatt