szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Valószínűleg rá kellett segíteni az államadósság csökkentésre, hogy ne sértse meg a kormány az alkotmányba írt szabályt, mely szerint minden évben csökkennie kell az adósságrátának.

Erőltetett adósságcsökkentést hajthatott végre a kormány, hogy az államadósság az év végi számok szerint csökkenő pályán maradjon az előző évhez képest – írja a napi.hu.

A portál az Államadósság-kezelő Központ adataira hivatkozva megállapítja, hogy a karácsony és szilveszter közötti egy hétben "eltűnt" a központi költségvetés adósságából 427,6 milliárd forint.

A korábbi jegybanki számok is arra utaltak, hogy az adósságcél elérése érdekében komoly pénzügyi műveletek zajlottak az év utolsó heteiben. Egyébként az egész decembert is az erőltetett adósságcsökkentés jellemezte.

Pedig az államadósság valódi csökkenéshez tavaly adott volt a három százalékot közelítő gazdasági növekedés, így a GDP-arányos mutató a növekedésnek köszönhetően csökkent. Ennek ellenére láthatóan nem sikerült csökkenő pályán tartani az államadósságot, ezért volt szükség a GDP 3-3,5 százalékára rúgó mesterséges adósságcsökkentésre – csak így tudta a kormány az alkotmányban rögzített adósságcsökkentést prezentálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Karácsony Gergely kinevezte a fővárosi állatkert főigazgatóját

Karácsony Gergely kinevezte a fővárosi állatkert főigazgatóját