szerző:
hvg.hu

A titkosszolgálat egyik munkatársa egy kamutörténettel vette rá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársát arra, hogy 250 ezer forint kenőpénzért hívjon le adatokat a rendszerükből. Miután a nő ezt megtette, elfogták, és most gyorsított eljárásban első fokon elítélték.

Az ügyészség hivatali vesztegetés miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy 46 éves budapesti nőt, aki a vád szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kormánytisztviselőjeként, kenőpénz fejében jogosulatlanul kért le adatokat abból a nyilvántartásból, amelyhez hozzáfért. 

A nőt az elhárítás, vagyis a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) embere buktatta le: január 11-én egy kávézóban kérte meg arra, hogy az MVH számítógépes adatbázisából állapítsa meg, hogy egy elhunyt gazdálkodó tulajdonában lévő földterület után milyen összegű területalapú támogatás jár. Azt a mesét adta be neki, hogy az elhunyt örököse nagyobb összeggel tartozik neki, ezért van szüksége az adatokra. A nő ezért cserébe 250 ezer forintot kért.
 
A vádlott másnap a munkahelyén megnyitotta az MVH informatikai rendszerét, és abban lehívta a kért adatokat, majd találkozóra hívta az elhárítás emberét, akinek átadta az adatokat. Cserébe megkapta a pénzt, amit megszámolt, és eltette a nadrágzsebébe, de ekkor elfogták. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozása után a kerületi ügyészség a nőt kedden gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét, és ezért őt 2 év 2 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, továbbá 5 évre eltiltotta a köztisztviselői hivatás gyakorlásától. Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!