szerző:
hvg.hu

Úgy fest, nem sikerült tökéletesen az Elios Innovatív elhíresült lámpatelepítése Pécsen: a lakosság nagyjából folyamatosan panaszkodik, legutóbb azért, hogy a zebrán nem látni rendesen a gyalogosokat, de korábban találtak már olyan világítótestet is, amely stabilan az égbolt felé küldte a fényt. Pedig nem volt olcsó a munka, Pécsnek milliárdos hitelt is fel kellett venni ahhoz, hogy ki tudja fizetni a Tiborcz-cég munkáját.

Panaszkodnak a pécsiek az új hiperszuper, energiatakarékos modern LED-es közvilágításra: a leggyakoribb felvetés az volt, hogy a kereszteződésekben alig lehet látni a gyalogost – írja a helyi sajtó. Már korábban is Pécs több, új lámpatestekkel szerelt utcaszakasza is sötétbe burkolózott időről időre. Egy időben nem szuperált több új LED-lámpa a Petőfi utca Hungária út-hatos főút közti szakaszán, ugyanezt lehetett megfigyelni a Kórház tér–Zsolnay-szobor közti szakaszon is, emellett a Magyarürögi út több szakaszán is gyakran tapasztalni ilyet. Mások korábban az eget világító lámpát fényképeztek, a fényforrások beállítása ezek szerint tehát nem sikerült hibátlanul.

Mérések igazolják, hogy a LED-esítéssel kialakított közvilágítás egyenletesebb, erősebb, mint a korábbi, a gyalogosok is jól láthatóak – kontrázott a bama.hu-nak Magay Miklós, a pécsi polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályvezetője. Az olvasói levelekből értesültek ők is a panaszokról, de konkrét helyszínek hiányában nehéz intézkedniük. Amennyiben konkrét helyszínre érkezik észrevétel, azt természetesen megvizsgálják – a lámpák beállításán, billentésén lehetőség van korrigálni.

A közvilágítást a szakmában már-már egyeduralkodónak számító Elios Innovatív Zrt. építette ki a közbeszerzési pályázat megnyerése nyomán. Az pécsi közvilágítás korszerűsítése már a pályázat idején elhíresült: az akkoriban Tiborcz István érdekeltségi körébe tartozó társaság olyan költségen nyerte el a beruházást, aminek kicsengetésére a helyhatóságnak nem volt pénze, milliárdos hitelt kellett felvenni.

Pécsen 7136 régi lámpát cseréltek LED-esre, nettó 984 millió forintért. Az árban a régi lámpatestek leszerelése, a lámpák ára, felszerelésük, beállításuk, javítókészletük költsége is szerepel, ötéves garanciával. A pécsi közvilágítás-korszerűsítésre 2014 júliusában írtak ki közbeszerzést, melyre két cég jelentkezett: Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak cége, az Elios Innovatív Zrt. és a Pannon Nívó Zrt., amely azonban hiányos pályázatot nyújtott be, így Orbán Ráhel férjéék nyerték meg a kiírást – írja a Pécsi Stop.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szép új világot ígérnek a budapesti fejlesztésekben a nagy Orbán-Tarlós-alku után

Szép új világot ígérnek a budapesti fejlesztésekben a nagy Orbán-Tarlós-alku után

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Kamu államtitkárral találkozott a Képviselői Irodaházban, így csaltak ki 23 millió forintot egy vállalkozótól

Kamu államtitkárral találkozott a Képviselői Irodaházban, így csaltak ki 23 millió forintot egy vállalkozótól

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Keményen odaszólt az amerikai nagykövet Orbánnak

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ

L. Ritók Nóra: Egy ország, két világ