szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felszámolja a megtévesztő, a vásárlókat megkárosító túlárazott termékek bemutatóit a Magyar Nemzeti Bank, összefogva a Gazdasági Versenyhivatallal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal. Az új jogszabályok már életbe léptek, így nem lehet ajándéksorsolással csábítani a vevőket, valamint hitelfelvételre ösztönözni őket a termékbemutatók során.

Korábban sok idős vásárlót tévesztettek meg rosszindulatú kereskedők a termékbemutatók során, de januártól sem hitelnyújtásra, sem árengedmények és ajándéksorsolások reklámjára nincs már lehetősége az árubemutatót szervező cégeknek. Az MNB, a GVH és az NFH együttműködnek a jogsértő vállalkozások kiszűrésére, szükség esetén pedig szigorúan fellépnek e vállalkozásokkal szemben – írja a három intézmény közös közleménye.

A szigorítások viszont csak akkor működhetnek a gyakorlatban, ha a vásárlók körültekintőek a termékbemutatókon. Minden esetben meg kell fontolják, ténylegesen szükségük van-e az adott termékre, tájékozódjanak arról, az máshol mennyibe kerül, és ha ajándéksorsolás reklámját látják, hitelt kínálnak számukra, jelezzék a hatóságok felé.

Képünk illusztráció
©

Mivel az árubemutatókon felkínált termékek ára többnyire meghaladta a fogyasztók pénzügyi lehetőségeit, a vállalkozások jellemzően lehetővé tették a hitelfelvétel útján történő vásárlást. Ilyenkor a vállalkozás – egy pénzügyi intézmény közvetítőjeként – az árubemutató során adott lehetőséget arra, hogy a fogyasztó rajta keresztül hiteligényléssel forduljon az adott pénzügyi intézményhez.

A termékbemutatókat szervező vállalkozások tavaly hitel felkínálása esetén még pénzügyi közvetítőkként járhattak el, ezt 2015. december 12-től megtiltották. Az új szabályozás értelmében kizárólag a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, például bankkártyás fizetés szolgáltatásra ad lehetőséget.

A tavalyi módosítások értelmében az árubemutatókon már tilos az ajándékjuttatás, az árengedmény, a kedvezmény, a vagyoni előny és az ajándéksorsolás reklámja is, azaz ezzel már nem csábíthatják a vevőket. A szabályozás által feltételezhetően csökken a részvételi kedv, így csökken a potenciálisan veszélyeztetett vásárlók száma is.

A szigorú ügyfélszolgálati előírások – melynek köszönhetően, a vásárlók a cégeket el tudják érni és élni tudnak az elállási jogukkal – szintén az árubemutatón részt vevő fogyasztók érdekeit szolgálják.

A három ellenőrző intézmény az árubemutatókkal kapcsolatos eljárásaik során folyamatosan együttműködnek, kiemelt hangsúlyt fektetve arra, hogy a törvénymódosítások elérjék a kitűzött célokat, a csalások megelőzését és a fogyasztók védelmét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés