szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár minden második köztisztviselő vagy közalkalmazott késve vagy hibásan kapta meg az adóigazolását - írta meg az Átlátszó, melyért leginkább az államkincstári központosítás lehet felelős.

Másfél milliárd forint uniós támogatást nyert a Magyar Államkincstár (MÁK) 2012-ben arra, hogy a korábbi, széttagolt illetmény és bérszámfejtés helyett minden állami foglalkoztatott bérszámfejtése náluk, egy központban történhessen – írja az Átlátszó blog.

Az ún. KIRA-programban öszesen 10 és félezer költségvetési szervezet mintegy 700 ezer alkalmazottjának dolgait intéznék. A MÁK és a MÁK-tulajdonú Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. a rendszerátállás befejezését 2014 őszére tervezte, de csak bő egy évvel később, tavaly novemberben indult el élesben.

©

Azokat a cikkeket, melyek a rendszer problémáiról szóltak, eddig a MÁK tagadta, most azonban az Átlátszónál többen is jelezték, hogy az szja-bevalláshoz szükséges munkáltatói adóigazolások elkészítése körül rendszerszintű káoszt tapasztalnak. A MÁK most is tagad, szerintük nem igaz, hogy nem adták ki időben a 15M30-as jelű jövedelemigazolásokat. Arra viszont, hogy milyen arányú a reklamáció, az Államkincstár nem válaszolt. A bloghoz befutó adatok és becslések alapján akár minden második esetben megtörténhetett, hisz volt olyan intézmény, ahol negatív jövedelemről is kaptak „igazolást” dolgozók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Szigorításpárti a szavazásunkat kitöltő olvasóink többsége

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban