szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria - szemben az Nemzeti Választási Bizottság korábbi elutasító határozatával - úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést, amelyet Gőgös Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő nyújtott be.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 140/2015. számú határozatát megváltoztatta, és az

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ívet hitelesítette. A végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Gőgös Zoltán szocialista képviselő 2015. november 4-én kezdeményezte aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az NVB álláspontja szerint a népszavazásra benyújtott kérdés az Alaptörvény 8.§ (3) bekezdés b) pontja szerinti tiltott tárgykört (a költségvetést) érint, valamint az nem egyértelmű, megfogalmazása nem felel meg a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvénynek, ezért 2015. november  30-án megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

A Kúria ezzel szemben úgy érvelt, hogy az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésekor nem közvetlenül költségvetési kérdésről, hanem mindenek előtt a nemzeti vagyonba tartozó különleges jogállású vagyonelemmel való gazdálkodásról van szó. És noha közvetett módon, azaz áttételesen, szinte mindegyik kérdés kihat a költségvetési törvény tartalmára, a hitelesítésre feltett kérdés tiltott népszavazási tárgykörök szempontjából történő minősítésekor azonban figyelemmel kell lenni azon jogterület sajátosságaira is, amely a kérdés tárgyára vonatkozik.

A  Kúria nem osztotta az NVB álláspontját a kérdés egyértelműségével kapcsolatban sem. Kimondta, hogy a kérdés egyértelmű, mind a választópolgári, mind a jogalkotói egyértelműség kritériumainak megfelel. A Kúria szerint a kérdés a magyar nyelv nyelvtani szabályai szerint félre nem érthetően az állami tulajdonban lévő termőföldek teljes eladási tilalmára vonatkozik. Osztotta a Kúria a kérelmező azon álláspontját, hogy az időbeli hatályt (a népszavazás napjától, illetve a törvény kihirdetésétől számított 3 év) a törvény rendezi, illetve éppen azzal lett volna a kérdés félreérthető, ha további feltételeket, kikötéseket tartalmaz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

A TCL telefonja nem csak széthajtogatható, utána még nyújtható is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Államtitkár: Akik nem tudnak a versenyszférában dolgozni, mehetnek közmunkásnak is

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF